Apeldoorn kiest voor duurzaamheid met nieuwe bushokjes

Donderdag 30 november 2023

Door Redactie

Binnen aanzienlijke tijd verwelkomen we maar liefst 181 hedendaagse bushokjes in de gemeente Apeldoorn. Daarnaast ondergaan 78 bestaande reclamezuilen een upgrade, waarvan er 15 een hypermodern LED-scherm krijgen. Deze duurzaam ontworpen bushokjes, met groendak, belichamen een eigentijdse uitstraling.

Voorstel

In 2019 dienden de Partij voor de Dieren en GroenLinks al een voorstel in bij de gemeente Apeldoorn, zoals de Partij van de Dieren Apeldoorn meldt op haar site. De gemeente reageerde positief en voorzag een aantal bushokjes van een groen dak met sedum plantjes.

Destijds bleef het daarbij. Na navraag van de politieke partij vernamen ze dat er aan gewerkt werd. En nu is het eindelijk zover: vanaf medio november introduceren we 181 nieuwe, moderne bushokjes in de gemeente. Deze zijn niet alleen compleet duurzaam ontworpen, maar hebben ook allemaal een dak bedekt met sedum-vetplanten.

Sedum planten

Deze sedum planten absorberen stikstof uit de lucht en dragen bij aan het verminderen van hittestress tijdens zomerse dagen. Bovendien trekken groene daken bijen aan en bevorderen ze de biodiversiteit. Bij hevige regenval vermindert het ook de belasting op de riolering, wat nu zeker geen overbodige luxe is. Een bijkomend voordeel voor de bushokjes zelf: het sedum verdubbelt de levensduur van de daken en vereist minimaal onderhoud.

De Partij voor de Dieren geeft aan dan ook blij te zijn met de komst van deze bushokjes, zo schrijft het op haar site; “Hiermee is weer een kleine stap gezet in het groener en toekomstbestendiger maken van onze stad.”

Het plan is om de bushokjes op 24 februari vernieuwd en verduurzaamt te hebben.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!