Help de bevolking van Oekraïne

Apeldoorn van start in landelijke pilot: verenigingen belonen voor schoon

Dinsdag 12 april 2016

Door Redactie

Wethouder Sandmann en korfbalvereniging Steeds Hooger geven woensdagmiddag 13 april het startschot voor een nieuwe actie van Heel Apeldoorn Rein. De actie is onderdeel van de landelijke pilot blikjes en flesjes in de gemeente en richt zich op verenigingen en maatschappelijke organisaties. De opbrengst: minder zwerfvuil en meer gescheiden inzameling van waardevolle materialen.

Dubbel voordeel
De Apeldoornse aanpak is uniek. Verenigingen en maatschappelijke organisaties worden uitgedaagd in beweging te komen voor Heel Apeldoorn Rein. En om daarmee deel te nemen aan de inleveractie waarbij blikjes en flesjes gescheiden ingeleverd worden in ruil voor 0,05 cent per stuk. Deze kunnen het hele jaar door worden ingeleverd op vijf plaatsen in Apeldoorn. De beloning is dus niet alleen dat het schoner wordt om ons heen en dat waardevolle grondstoffen een nieuw leven krijgen, maar het levert ook extra geld op voor in de kas van verenigingen en maatschappelijke organisaties.

Noodzaak
Jaarlijks laten we in Nederland zo’n 15 miljoen kilo flesjes en blikjes buiten slingeren. Dat is een toren van 20.000 km hoog. Een aluminium drankblikje of een plastic flesje vergaat nauwelijks. Plastic wordt nog relatief weinig apart weggegooid in de plasticbak. Van de grote plastic flessen, waar statiegeld op zit, leveren we 97 procent weer in bij de supermarkt. Dat plastic kan worden hergebruikt.

Landelijke dekkend systeem
Apeldoorn is een van de ruim 80 gemeenten die meedoet aan een landelijke proef waarbij maatschappelijke organisaties een beloning krijgen voor het inzamelen van onder andere PET-flesjes en blikjes. Doel van de landelijke pilot is om op basis van de ervaringen met de verschillende pilots per 1 januari 2018 tot een effectief en landelijk dekkend beloningssysteem te komen voor PET-flesjes, drankenblikjes en eventueel andere (verpakkings)materialen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?