Apeldoorner Fabrizio Ranalli bundelt zijn fietsverhalen in een persoonlijk boek

Maandag 15 juli 2019

Door Redactie

Bijna 3 jaar geleden schreef Fabrizio Ranalli zijn eerste blog over wat hij die dag al fietsend had meegemaakt. Min of meer uit verveling zette hij zijn gedachten op papier en later die middag deelde hij dit op Facebook. Dat leverde zoveel positieve reacties op dat hij op dat moment besloot om het vaker te doen – zijn verhalen opschrijven en delen. En nu, ongeveer 3 jaar later, heeft hij zijn 19 mooiste verhalen gebundeld in een bijna 100 pagina’s tellend boek: Il gruppetto, in het wiel bij Fabrizio Ranalli.

Ranalli begon met fietsen toen hij zeven was, op de betonbaan van De Adelaar. Na een verhuizing moest hij kiezen: wielrennen of voetballen. Hij koos voor voetballen, maar kon het fietsen toch niet helemaal loslaten: onderweg naar trainingen speelde hij hele etappes van de Tour de France na, die hij overigens ook zelf van commentaar voorzag. Op zijn 18e stopte hij met voetbal, kocht een oude ATB die hij al snel verruilde voor een echte Celeste Bianchi – een passie was geboren. Sinds die tijd fietst hij meerdere keren per week. Alleen, met zijn dochter(s), met leden van De Adelaar en met zijn fietsvrienden. In zijn woonplaats Apeldoorn, maar ook ver daarbuiten zoals tijdens vakanties met zijn familie en tijdens lange weekenden weg met zijn fietsvrienden. Vrienden die ook centraal staan in verschillende verhalen in dit boek. In Il gruppetto, de bus. De bus waar je als wielrenner in zit als je de kopgroep niet meer bij kunt houden. De plek waar alle knechten zich verzamelen om zo samen toch op tijd binnen te komen. Elke wielrenner kent dat gevoel, van in die bus zitten en toch van geen ophouden weten en gewoon blijven fietsen.

,,Daarover gaan mijn verhalen, maar ze gaan ook over vriendschap en over vechtlust”, legt hij uit. ,,Over doelen stellen en over dromen. Over professionele, bekende en minder bekende wielrenners. Over de streek waar ik alleen of samen met mijn fietsvrienden geweest ben. Over die ene koers en die ene renner die voor mij zoveel betekend hebben. Verhalen over mijn grote passie – wielrennen.”

Il gruppetto bevat in totaal 19 verhalen die al dan niet letterlijk aan de rand van het zwembad, voor de stacaravan of thuis in de tuin zijn geschreven. Het zijn persoonlijke verhalen die voor Ranalli onlosmakelijk verbonden zijn met de mooiste herinneringen. ,,Herinneringen aan mijn eigen avonturen, maar ook aan bijzondere plekken, indrukwekkende koersen en memorabele renners.”

Il gruppetto is vanaf vandaag, maandag 15 juli, voor 15 euro te koop bij Readshop De Eglantier (De Eglantier 422) en bij Van Bon-sport (Loudonstraat 75) in Apeldoorn en bij Gherpardo Bicicletta (Dorpstraat 72b) in Beekbergen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?