Apeldoorners boos over bouwplannen in Zuidbroek

Dinsdag 14 november 2017

Door Daniel van Harmelen

Bewoners aan de Terwoldseweg zeggen boos te zijn over de bouwplannen van het Apeldoornse grondbedrijf. De bewoners kochten hun huizen met de belofte dat ze in een buurt met grote kavels en een ‘landelijk karakter’ zouden blijven wonen, maar in plannen die de bewoners ingezien hebben staan rijtjeshuizen pal in hun achtertuin.

In het plan, dat in handen is van Buurtcomité Terwoldseweg, staan 100 woningen achter de – nu nog – landelijk opgezette lintbebouwing aan de Terwoldseweg. ,,Deze 100 extra woningen zijn uit het niets pas dit jaar toegevoegd aan het plan”, zegt een verbaasde bewoner. Van die 100 woningen in het plan mogen uiteindelijk 73 gerealiseerd worden, 27 woningen zijn afgekeurd.

,,Ons was beloofd dat we altijd in een landelijk karakter zouden blijven wonen. Zelfs in 2016 werd dat nog eens benadrukt. Dat was een reden voor ons om juist hier te gaan wonen”, zegt één van de bewoners aan de Terwoldseweg. Hij wenst anoniem te blijven.

De omwonenden kijken ook naar hun overburen: De Bongerd is ruim opgezet met redelijk grote kavels in het hoge segment. ,,Dat was ook ons beloofd, maar daar zien wij nu niks van terug in deze aanvraag”. Een betonnen werkelijkheid valt hen nu ten deel, vrezen ze.

Dat de gemeente Apeldoorn al jarenlang vasthoudt aan het landelijke karakter, blijkt wel uit het plan voor Erve Sprenkelaer uit 2014. ,,Een belangrijk uitgangspunt is dat het gebied haar landelijke karakter zal behouden. Bestaande groenelementen, boerenerven en de lintbebouwing (aan de Terwoldseweg) vormen de basiskwaliteiten van het gebied. Hiertussen zullen op zorgvuldige wijze woongebiedjes worden geïmplementeerd”.

Ook in de Welstandsnota komt het landelijke karakter naar voren. ,De Wellen – een in het landelijke gebied ingebedde woonwijk met buurtjes die verwijzen naar erven en bebouwingslintjes”.

Of er ook daadwerkelijk rijtjeshuizen komen is de vraag: Het provinciebestuur moet zich nog uitspreken over de bouwplannen. Als die akkoord gaat, begint de bestemmingsplanprocedure. Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat daar bezwaar gemaakt kan worden, mochten omwonenden dat willen doen. ,,Dat zal naar verwachting in 2018 het geval zijn”, aldus een woordvoerder.

De gemeente Apeldoorn is nog voorzichtig met dingen bevestigen, maar bevestigt wel dat er plannen zijn voor in totaal 218 woningen. Dat zijn voornamelijk rijtjeswoningen en twee-onder-een-kapwoningen. De aanvraag is gedaan door het grondbedrijf.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!