Apeldoorners zetten zich in voor Oekraïne

Woensdag 2 maart 2022

Door Tim Uilen

Archief | Daniel van Harmelen

Een groot deel van Nederland komt in actie voor Oekraïne, ook in Apeldoorn. Er worden namelijk in onze omgeving meerdere inzamelingsacties georganiseerd. Verschillende levensmiddelen zijn namelijk hard nodig en organisaties die noodhulp bieden kunnen ook donaties gebruiken.

Stichting WHOE

De Stichting Werkgroep Hulptransporten Oost-Europa (WHOE) organiseerde gisteren een inzamelingsactie op het Zwitsalterrein. De stichting zet zich al meer dan 20 jaar in voor Oekraïne, voornamelijk rond de hoofdstad Kiev. Voor de deur bij de werkgroep was het gisteren een stroom van auto’s, de actie was een groot succes. De vrachtwagen om de spullen naar de Poolse grens met Oekraïne te brengen zat al snel vol. Een aantal mensen boden aan om aan het einde van de inzamelingsactie te helpen met inladen. Niet alles kon mee, dus een deel van de spullen gaat op een ander moment richting de grens. Een financiële bijdrage leveren voor het vervoer kan je nog steeds op de bankrekening van de stichting overmaken: NL53 ABNA 0432 4550 94 onder vermelding van ‘Noodhulp Oekraïne’.

Kledingwinkel ‘t Maatje

Kledingwinkel ’t Maatje organiseert ook een inzamelingsactie. De tweedehands kledingwinkel wordt een verzamelpunt voor allerlei spullen die mensen willen brengen. Handdoeken, dekens, kleding, knuffels en houdbare etenswaren zijn een aantal levensmiddelen die de winkel aanneemt. Uiteindelijk haalt iemand de ingezamelde spullen op bij de winkel en brengt ze richting stichting WHOE. Grote spullen mogen tevens direct naar de stichting toegebracht worden, meldt ’t Maatje op Facebook. Spullen kan je langsbrengen bij de winkel in Winkelcentrum de Maat, Imkersplaats 12.

ZOA

ZOA werkt in verschillende crisisgebieden en helpt hier mensen die lijden onder oorlogen of natuurgeweld. Samen met Dorcas, EO Metterdaad, Kom over en help, Red een Kind, Tearfund en Woord en Daad vormen ze in een speciale campagne het Christelijk Noodhulpcluster. Ter plaatse werken deze organisaties samen om snel en effectief noodhulp te verlenen. Dat lukt dankzij donaties die ze krijgen, er is bij de verschillende leden van het cluster al ruim 1 miljoen euro opgehaald voor noodhulp in Oekraïne. Ook moedigen ze mensen aan om zelf een actie te starten.

Politie

De politie organiseert ook een inzamelingsactie, alleen niet in Apeldoorn. Gisteren en vandaag konden mensen al spullen inleveren op het Kouwenaarspad 18 in Vaassen. Morgen is de laatste dag van de actie, van 9.30 tot 16.30 uur is de locatie geopend. In een bericht op Facebook heeft Politie Apeldoorn een lijst gedeeld met een aantal spullen die welkom zijn, bekijk hier de lijst.

Missen we een Apeldoornse actie in dit bericht? Laat het weten via een reactie op Facebook of mail naar redactie@apeldoorndirect.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!