Apeldoornse Amber (20) in ‘X Days Outside’: ‘Geen telefoon was geen probleem!

Donderdag 30 november 2023

Door Kevin van Es

Een diverse groep generatiegenoten wordt zonder telefoons in de natuur achtergelaten om te zien hoe ze overleven. Negen jongeren uit ‘Generatie Z’, personen geboren tussen 1996 en 2015, proberen te overleven in de natuur. Wat zijn de uitdagingen en waarom ga je dit avontuur aan? De Apeldoornse Amber Taalman (20) is een van de negen deelnemers en vertelt meer over het programma en haar ervaringen.

Lichte twijfel

In het dagelijks leven werkt Amber fulltime in haar eigen nagelsalon in Apeldoorn. De Apeldoornse werd benaderd middels een Instagrambericht; “Ik kreeg een dm, in eerste instantie dacht ik ‘wat is dit’, na een tijdje ben ik erop in gegaan en na de uitleg dacht ik; ‘moet het gewoon doen.” Alhoewel ze een uitdaging niet zomaar uit de weg gaat, stond haar keuze om mee te doen niet meteen vast. “Ik heb even getwijfeld of ik dit moet doen. Maar ik zie het echt als een kans, misschien wel ‘Once in a Lifetime’.”

Lang treuzelen over haar bagage kon Amber niet, de deelnemers krijgen slechts een aantal minuten om zijn of haar tas in te pakken; “Toen ik hoorde dat ik slechts 10 minuten de tijd kreeg om mijn tas in te pakken dacht ‘wow, hier ben ik niet op voorbereid’ hahaha. Het eerste wat in mij op kwam was kleding, ik heb geen moment aan eten of een slaapzak gedacht. Ik blokkeerde even en deed wat ik dacht dat goed was.”

Bouwen op de ander

Eenmaal onderweg naar Bulgarije, waar het programma opgenomen is, bedacht de ‘Gen Z’er’ wat ze allemaal was vergeten. “Toen ik besefte wat ik was vergeten baalde ik, hoopte spullen te mogen gebruiken van medekandidaten, we leenden alles aan elkaar en sommige deelden alles uit. We hielpen elkaar uit de brand.” Slapen zonder slaapzak is verre van ideaal, zo ondervond de deelneemster: “Gelukkig mocht ik tegen Douwe, een andere deelnemer, aan liggen onder zijn slaapzak. Niet dat het meteen voor een goede nachtrust zorgde, maar het was in ieder geval beter dan niets.”

De sfeer in de groep was sowieso bijzonder. Amber sloot vriendschappen waar ze vandaag de dag nog steeds veel aan heeft; “Ik heb goed contact met drie van de deelnemers, Olive, Elfried en Douwe. Met Olive heb ik veel afgesproken.” Met de ene persoon heb je een klik, met de andere niet. Ook tijdens X Days Outside is dit het geval, maar er is altijd minstens één verbinding; “Op het vlak overleven kon ik het met iedereen vinden,” aldus Amber.

Gen Z(onder telefoon)

In de moderne tijd lijken de Gen Z’ers en hun telefoon sterker aan elkaar verbonden dan twee Siamese tweelingen. Maar slecht nieuws; ook voor de mobiel is op het eiland geen ruimte. “Geen telefoon hebben vond ik het minst erge. Je mist alleen sociaal contact, even lekker kunnen kletsen met vriendinnen bijvoorbeeld. Verder heb ik mijn mobiel totaal niet gemist, je mist meer je eigen bed en je bent echt bezig met overleven,” vertelt Amber.

Waar de smartphone amper wordt gemist, miste de Apeldoornse wel andere aspecten uit haar dagelijks leven; “Wat ik het meest heb gemist is de luxe, dat heb je daar totaal niet. Ik ben erachter gekomen dat ik iets meer aan mijn luxe gehecht ben dan ik dacht.” De trip in de wildernis heeft ook op een andere manier indruk op Amber gemaakt. “Je wordt heel dankbaar voor je eten, deken en verwarming. Je beseft waar je dankbaar voor moet zijn.”

Een sterke band

De tijd in de wildernis heeft dingen veranderd voor de Apeldoornse; “Ik geniet veel meer van kleine dingen en waardeer de positieve aspecten die op mijn pad komen.” Wat Amber het meest is bijgebleven? “Ik denk de vriendschappen die je eraan overhoudt; je bent 24/7 met elkaar en ziet elkaar op de meest kwetsbare momenten. Het klinkt misschien gek, maar dit schept meteen een sterke band waar ik nog steeds veel aan heb.” Na haar avontuur kijkt Amber anders tegen haar generatiegenoten aan: “Mijn beeld over Gen Z is een beetje veranderd. Ik realiseer me nu dat vooral ik weinig weet over overleven zonder luxe, Google Maps, eten en drinken.”

Voor Amber is het avontuur zeker voor herhaling vatbaar: “Ik vind mijn leven niet per se saai, maar ik werk elke dag en doe in het weekend wat leuks. Ik wilde uitdaging. Het leven kan zo stoppen, dan ga ik liever met mooie herinneringen en goede ervaringen.” Deelname aan het programma zou ze daarom ook al haar generatiegenoten aanraden. “Als je in bent voor een uitdaging en het leven net als ik een beetje saai vindt, je komt jezelf tegen en ontdekt wie je bent en wat je echt belangrijk vind, dan zou ik me zeker opgeven,” aldus Amber.

X Days Outside is te zien bij PowNed op NPO 3, de serie bestaat uit acht afleveringen van 40 minuten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!