Help de bevolking van Oekraïne

Apeldoornse energie opdoen

Dinsdag 20 september 2011

Door Karen

Ik was geschokt door de reactie van mijn schoonmoeder, toen ik haar vertelde dat TV Apeldoorn mij zou portretteren voor De_A, een nieuw op te richten Apeldoornse energiemaatschappij.

Volgens haar moest ik een soort halve afgod zijn, voordat ik achter een initiatief als De_A ‘mocht’ staan. Hellup!
Dat ben ik niet.. Verre van dat zelfs. Negen jaar vegetarier geweest vanwege de zielige diertjes. Toen ik toch echt chronisch voedingsstoffen tekort kwam, werd ik (in plaats van twee keer netjes vis eten) een grotere carnivoor dan de man met wie ik leef. Toen ik eens afnemer werd van het fantastische Odin-pakket, bleek eens te meer dat ik geen keukenprinsesje was en lag de helft van de verantwoorde groenten te rotten in de groentela. Je kan niet zeggen dat ik niets heb geprobeerd. Voor lijfelijke klachten ging ik voor mijn dagelijkse boodschapjes braaf naar de natuurwinkel om mijn strenge biologische dieet te kunnen volgen. Ik werd er niet beter van en ook de mensen om mij heen leken niet erg gezond…
Lang geen halfgod. Ik hou vooral van gemak.

En dat ziet mijn schoonmoeder. Die ziet een benzineslurpend monster voor de deur staan, een energievretend tvtoestel aan de muur hangen, die ziet dat ik niet altijd zin heb om mijn plastic te scheiden. Hoe kom ik dan toch zo bij De_A vraag je je af?
Ach, ik ben de beroerdste niet. Misschien geen milieufreak, maar wel een moraalridder. Ik vind het mijn plicht om voor mijn omgeving te zorgen. En die waarde wil ik mijn kinderen meegeven. We gooien geen papiertjes op de grond, want die vind dat niet lekker en spuugt het uit. Zo blijven alle papiertjes op de grond liggen en dat is toch zonde! Dan zien we de mooie plantjes niet meer. Zonde vind ik het ook om alles zomaar weg te gooien. Mijn schuur staat dan ook vol -tot grote ergenis van manlief- met spullen waar die en die nog wat aan heeft.
Ik zie het al helemaal voor me… Straks met de kids op de fiets langs de plekken waar de Apeldoornse energiemaatschappij haar energie vandaan haalt. Heel praktisch uitleg geven, waarom mens en natuur met elkaar verbonden zijn, wat het nut is van recyclen en hoe we in het klein kunnen zorgen voor groot. Niks is ons bezit. We mogen blij zijn alles en iedereen te mogen ‘gebruiken’.

Met 25 euro word je al aspirant lid van De_A. Nog 200 leden te gaan en de club kan beginnen met het realiseren van Apeldoorns stroom. Je hoeft uiteindelijk geen afnemer van deze energie te worden. Ik zelf wil die stap wel wagen. Hoewel ik een grote schijterd ben en het liefst vasthoud aan mijn vertrouwde, dure, grote, op geld beluste maatschappij. Die maatschappij heeft mij nog nooit in de steek gelaten. Maar met De_A durf ik het wel aan! Mocht er iets onverhoopt mis gaan, dan zijn de mensen die verantwoordelijk zijn dicht in de buurt en aanspreekbaar. En ach, mocht het bij de start nodig zijn, dan kan een beetje kamperen in eigen huis ook leuk zijn!

Meer info? Zie www.de_a.nl of volg op twitter @de_Apeldoorn

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?