Apeldoornse Sophie geeft extra glans aan de Tweeling

Maandag 21 maart 2016

Door Redactie

Orpheus heeft weer een kaskraker binnen: de Tweeling. Tot en met 3 april is nagenoeg iedere voorstelling uitverkocht. Orpheus zondagmidag mocht het genoegen smaken om Sophie Schut te bewonderen in de hoedanigheid van Lotte. Een hoofdrol die de Apeldoornse actrice overtuigend voor het voetlicht bracht.

Sophie werd niet alleen gadegeslagen door haar vader (haar moeder heeft de voorstelling een stuk of tien keer gezien), maar ook door haar 99-jarige grootvader. Apetrots verlieten de Schutjes de bomvolle zaal.

Over de bestseller van Tessa de Loo, de film en de musical is al veel geschreven. De musical is door de pers minimaal van vier sterren voorzien. Met dank aan uitstekende tekstschrijvers, geweldige decorontwerpers en muzikanten als Ilse de Lange en JB Meijer van de Common Linnets?

Nog even een geheugensteuntje: de Duitse tweeling Anna en Lotte zijn door een speling van het lot op 7-jarige leeftijd van elkaar gescheiden. Anna wordt door haar oom ’opgevoed’, Tessa mag vanwege haar zwakke gezondheid naar Nederland waar ze een warm onthaal geniet en zich kan ontplooien. Anna, die geen onderwijs heeft genoten trouwt met een SS-er, Lotte kiest voor een Joodse theaterpianist. De mannen overleven de Tweede Wereld Oorlog niet, de zusjes – jonge vrouwen inmiddels – komen elkaar weer tegen. Anna wil haar zus in de armen sluiten, voor Lotte is de keuze een stuk lastiger.

De Tweeling is als musical net zo overtuigend als de film en het boek. Een verdienste van de regie die geen moment voor overdreven sentiment kiest. Het verhaal op zich is als sterk genoeg.

De Tweeling ligt wat Orpheus betreft in het verlengde van War Horse. Een groot aantal voorstellingen in een kort bestek. Volgend seizoen zal dat niet het geval zijn. Joop van den Ende ziet de kosten van zijn bedrijf Stage Entertainment oplopen en let als het moet op de centen. Hij houdt voorlopig zijn grote musicals voorbehouden aan westelijk Nederland. Apeldoorn, Groningen en Breda, steden waar grote schouwburgen staan, komen straks niet in het schema voor. En dat is jammer voor Orpheus dat de komende weken theaterliefhebbers uit het hele land ontvangt.

De Tweeling, zondagmiddag 20 maart. Nog in Orpheus te zien tot en met 3 april.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!