Apenheul met handen in het haar; Gorilla’s gaan bomen op gorilla-eiland te lijf

Vrijdag 14 augustus 2015

Door Redactie

De gorillaverzorgers van Apenheul zitten met hun handen in het haar. De gorillakleuters uit het dierenpark verzinnen alle mogelijke manieren om in de beschermde bomen in hun verblijf te klimmen. Door oude klimrekken en dode takken af te breken en deze tegen schrikhekjes te plaatsen, lukt het ze om in die bomen te klimmen voor een smakelijk hapje blad. Of doen ze het om hun verzorgers in de maling te nemen?

Ondernemende gorillagroep
De 15 gorilla’s in Apenheul leven op het grootste (één hectare!) gorilla-eiland ter wereld. In 2011 vond er een babyboom plaats in de groep. Deze baby’s zijn ondertussen ondernemende kleuters geworden, die er niet voor terugdeinzen grenzen op te zoeken. Leuk om te zien voor bezoekers, maar minder leuk voor de bomen op het eiland.

De gorilla’s proberen op alle mogelijke manieren in de bomen op hun eiland te klimmen, die door het dierenpark vakkundig beschermd worden met schrikdraad en berberisstruiken. De gorilla’s laten zich echter niet afschrikken. Ze breken oude klimstructuren af, zetten deze tegen de schrikhekjes en klimmen vervolgens in de boom.

Kat-en-muisspel
Apenheul wil voorkomen dat de gorilla’s in de bomen klimmen. De bomen fungeren als schaduwplek en schuilplaats voor regen voor de dieren. Bovendien wil Apenheul het eiland mooi groen houden. De gorilla’s zijn echter dol op de bast en bladeren en gebruiken de takken om mee te spelen of om nesten mee te bouwen. Als het zo doorgaat, staat er binnenkort geen boom meer op het eiland.

De dierverzorgers en de Technische Dienst hebben er hun handen vol aan. Ze verwijderen zoveel mogelijk grote takken van het eiland. Dat gaat vaak een paar dagen goed, totdat één van de gorilla’s plotseling ergens een tak vandaan tovert. Het dierenpark zoekt dan ook koortsachtig naar een oplossing om dit kat-en-muisspel te stoppen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Apenheul

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!