Aquacentrum Malkander viering: 25 Jaar FIT & FEEST!

Woensdag 28 februari 2024

Door Jasmijn ten Napel

Aquacentrum Malkander, een bekend zwembad in Apeldoorn, viert zijn 25-jarig jubileum met een bruisende FIT & FEEST dag op vrijdag 1 maart. In dit artikel kijken we samen met operationeel manager Patrick Versteeg en Medewerker Henriëtte Korteling terug naar 25 jaar Malkander.  

Jubileum

Als onderdeel van Accres Holding B.V. vieren Aquacentrum Malkander en Accres dit jaar beide hun 25-jarig bestaan. In 1999 nam Accres het beheer en de exploitatie van het maatschappelijk vastgoed van de gemeente Apeldoorn over. Aquacentrum Malkander heropende in datzelfde jaar na een brand het vernieuwde zwembad. 

Sinds augustus 1991 is geboren en getogen Apeldoorner Henriëtte Korteling, een medewerker met ruim 32 jaar ervaring, betrokken bij Malkander. Ze beschrijft haar werk als geweldig en vertelt over de vele rollen die ze heeft vervuld, van zwemdocent tot coördinator van doelgroepen. Het contact met bezoekers over de jaren, het zien opgroeien van generaties, en de waardevolle sociale verbinding maken haar werk bij Malkander bijzonder.

Maatschappelijke rol 

Korteling beschrijft de betekenis van Malkander voor Apeldoorn als iets dat verder gaat dan alleen zwemmen. Het is een plek waar mensen samenkomen, ongeacht hun achtergrond en maatschappelijke positie. “Malkander is echt een sociaal netwerk, dat is echt super gaaf! Wanneer je in zwemkleding loopt, is het niet mogelijk om onderscheid te maken tussen een directeur en een putjesschepper,” vertelt ze.

Patrick Versteeg, 15 jaar lang operationeel manager bij Malkander vertelt over het aanbod: “We willen verschillende doelgroepen bedienen, van zwemlessen voor kinderen tot programma’s voor ouderen met lichamelijke beperkingen. Malkander is een maatschappelijke voorziening die een breed scala aan activiteiten aanbiedt, van zwemlessen tot specifieke programma’s zoals ‘Hart in Beweging.'”

Hij benadrukt de verduurzaming van het zwembad: “We zijn bewust bezig met zaken zoals energieverbruik en hebben in de afgelopen jaren veel stappen genomen om duurzamer te worden.” Zo heeft de organisatie onder andere geïnvesteerd in zonnepanelen en warmtepompen. “We streven ernaar dat iedereen zo lang en zo vaak mogelijk blijft genieten van zwemmen,” voegt Versteeg toe.

Van glijbanen tot wellnessavonden

Henriëtte deelt haar enthousiasme over nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen in het zwembad. “We blijven ons ontwikkelen, van glijbanen tot wellnessavonden. Ook de duurzaamheid staat hoog in het vaandel. We willen verschillende doelgroepen bedienen en zorgen voor een goede leskwaliteit.” 

Tijdens deze feestelijke dag kunnen bezoekers genieten van diverse activiteiten, waaronder sportieve ochtendprogramma’s met aqua sportlessen zoals aqua-aerobic en aquaspinning. Daarnaast staat discozwemmen op het programma voor gezinnen in de middag, gevolgd door een speciale avondsessie voor tieners met DJ Martixx voor de muzikale sfeer. 

Terugblikken

Met 25 jaar op de teller blikt Aquacentrum Malkander terug op een periode van groei, ontwikkeling en betekenis voor de Apeldoornse gemeenschap. Het jubileumjaar met Accres belooft een viering te worden van mooie momenten en verhalen uit het verleden, maar kijkt ook vol verwachting naar de toekomst. Aquacentrum Malkander blijft niet alleen een plek om te zwemmen, maar ook een centrum voor vitaliteit, gemeenschap en plezier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!