bazbo’s eetweek (6): donderdag

Donderdag 1 maart 2012

Door bazbo

bazbo

‘Wie het eerste thuis is, die kookt,’ is de regel in huize bazbo. Welke idioot had dat nu weer bedacht? Ik was het zelf. Het betekent dat ik zeker vijf keer in de week voor het eten moet zorgen. Meestal is het meer. Maar vandaag is Vrouwlief aan de beurt.

Een week lang fotografeer ik mijn avondmaaltijd. Om welke reden doet er niet toe. Het moet; ik doe het gewoon.

Als ik thuiskom, heeft Vrouwlief voor de maaltijd gezorgd. Zin in uitgebreid koken had ze niet. ‘De Zoon eet buitenshuis. Die mag op zijn werk blijven eten. Ze hebben een feestje.’ En dus heeft de Liefde van Mijn Leven iets uit de diepvries gehaald. Iets dat ik een tijd geleden heb klaargemaakt en waar nog een boel van over was. ‘Ik weet niet wat het is,’ legt ze erbij uit. ‘Maar ik heb er wel rookworst bij in gedaan.’ Dat klinkt logisch.
Ik kijk in de pan. Het is een diepgevroren groene homp. ‘Wacht,’ zeg ik, ‘dan zet ik hem vast heel zachtjes aan.’ Uit een lade haal ik een sudderplaatje en ik kies het kleinste gaspitje. Een uur later weten we wat het is.

Het is lekker. Een soep. Van wanneer? Geen idee. Misschien wel bijna een jaar oud. Wat zit erin? We proeven erwten, linzen, aardappel, stukjes wortel, kip. Flink oppeperen en smullen maar.

Maar wat at u?

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?