Becoming Traviata super Film in Gigant

Zaterdag 27 juli 2013

Door Gerard Oltmans

Aan de film kan het niet gelegen hebben. Ook de temperatuur in de zaal was perfect, dus zal het wel de buiten-temperatuur geweest zijn die zorgde voor de matige opkomst. Jammer, maar dit weekend zijn er nog een paar kansen.
De film had ook Becoming Violetta kunnen heten, want eigenlijk ging het hoofdzakelijk om: hoe creëert de regisseur (Jean-Francois Sivadier) de zangeres Natalie Dessay om tot Violetta? Een vrouw met passie, hartstocht en hervonden liefde, die uiteindelijk na een enorme zelfopoffering op smartelijke wijze aan tuberculose sterft.
Tja het is even niet anders, maar wel een mooi thema natuurlijk.

In het begin is de film vol van stills: prachtige (bijna) foto-opnames en registraties van de voorbereidingen. Daarna volgen we meer het regisseren van de hoofdrolspelers in het uitwerken en neerzetten van de karakters. Met onder al die prachtige beelden de zang en de muziek van Verdi’s meesterwerk.
Ook vanuit fotografisch oogpunt een heerlijke film, belichting, uitsnedes, houding en het sturen van emoties, alles passeert de revue. Wat zichtbaar wordt in deze film is de inzet en de inspanning van alle betrokkenen bij de productie. De gesprekken van dirigent en zangers/musici over details in de uitingen van emoties in de muziek die je eigenlijk pas opvallen wanneer je ze achter elkaar hoort. De taal (Italiaans) van de opera is natuurlijk al een prachtige emotievolle taal om naar te luisteren, maar als je ook nog een schoonheid met passie de muziek hoort uitleggen, dan ga je vanzelf Italiaans studeren om zo je liefde te kunnen uiten. Prachtig.

Een film die waard is om te zien en dan nog een keer en daarna op dvd de details nog eens rustig bekijken. Met de prachtige stemmen eronder die Becoming La Traviata tot een genot maken om naar te luisteren tijdens het kijken.

Gerard Oltmans

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!