Betrokken inwoonster positief over inspraakproces en resultaat Zonnepark Klarenbeek

Donderdag 27 mei 2021

Door Redactie

“Hoe het uiteindelijk is geworden, daar ben ik heel positief over.” Klaske Suurd heeft het over Zonnepark Klarenbeek aan de Broekstraat. Ze heeft het project op de voet gevolgd, vanaf het begin. Niet omdat ze er vlakbij woont. Maar omdat ze zich betrokken voelt bij wat er in haar dorp gebeurt. “Zo’n proces is belangrijk voor Klarenbeek, maar ook voor andere buitengebieden, voor andere gemeenten. Als inwoners besef je dat je invloed hebt als je samenwerkt. Dat levert in dit geval een prima uitkomst op. Een goede basis voor de toekomst.”

 

Goede basis voor de toekomst.

 

Ze las een jaar of 2 geleden in een lokale krant over het zonnepark en besloot naar de raadsvergadering te gaan. “Ook uit eigenbelang hoor”, geeft ze toe. “Wij wonen aan de Hall-kant van Klarenbeek in een soortgelijk buitengebied als bij de Broekstraat.” Waarmee ze maar wil zeggen dat het niet ondenkbaar is dat er ooit een zonnepark bij haar in de omgeving wordt gerealiseerd. “Er spelen heel veel belangen”, beseft ze. “Dat we kiezen voor schone energie is belangrijk voor de natuur, voor de aarde, voor de toekomst. Bij het bedenken van het soort projecten als aan de Broekstraat is het zeker ook de uitdaging om rekening te houden met omwonenden. Met iedereen eigenlijk.”

Emotioneel

Dat gebeurde in eerste instantie niet bij Zonnepark Klarenbeek. “Tijdens die raadsvergadering bleek hoeveel onrust er was onder de omwonenden. Er ontstond direct een patstelling. Het was heel emotioneel allemaal. Een hard gelag voor de mensen die het betrof, zo proefde ik als toeschouwer. Ik wilde hen ondersteunen.”

 

Ik heb het gevoel dat er aan veel wensen van de omwonende tegemoet is gekomen.

 

Dat deed ze niet door op de barricades te klimmen. Ze bleef het proces volgen. Ze dacht erover na. Ze sprak erover. Met haar omgeving. Met direct betrokkenen. Op het schoolplein. “We wonen hier nu 13 jaar. Mijn man en ik zijn geen echte dorpsmensen of zo. Maar onze kinderen gaan hier naar school, we maken gebruik van de voorzieningen en we vinden alle verenigingen even belangrijk. Dus, als er iets gebeurt in het dorp dat van invloed is op de levensbestendigheid, dan dragen wij waar mogelijk ons steentje bij.” Dat doet niet iedereen, zo weet ze. “In de buitengebieden gebeurt van alles. Maar veel mensen zijn daarvan niet op de hoogte. Ze beseffen niet wat de consequenties zijn van sommige maatregelen en plannen. Voor onze leefomgeving. Het is goed om samen op te trekken. Want samenwerking loont. Zoals bij Zonnepark Klarenbeek.”

Trots

Het ging niet zonder slag of stoot maar uiteindelijk is Zonnepark Klarenbeek uitgegroeid tot een project dat hoop biedt voor soortgelijke plannen in de toekomst. “Ik heb het gevoel dat er aan veel wensen van de omwonenden tegemoet is gekomen. Dat vind ik fijn. Ik denk dat iedereen met het eindresultaat tevreden kan zijn. Door alle extra natuurelementen liggen de panelen ingebed in het landschap. Zo heeft het een toegevoegde waarde. En dat is best iets om trots op te zijn.”

Vrijblijvend kennismaken met ZonDelen van Zonnepark Klarenbeek? Meld je aan voor de online informatieavond via www.zonneparkklarenbeek.nl/zondelen/

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!