Bewoners Brinklaan boos over ‘plotselinge studentenhuizen’

Dinsdag 16 mei 2017

Door Daniel van Harmelen

Bewoners aan de Brinklaan zijn woest. Aan een aangelegen straat, de De Ruyterstraat, komen studentenwoningen. De besluitvorming daarvoor is zo goed als rond, maar de bewoners aan de Brinklaan wisten van niks. Bizar, volgens hen. Zij proberen nu met een procedure bij de bezwarencommissie alsnog hun inspraak te krijgen.

De te ontwikkelen studentenwoningen komen van Wittenborg University. Een eerste bijeenkomst over het plan voor nieuwe studentenwoningen werd magertjes bezocht. Vijf mensen kwamen opdagen. Dat is de fout van Wittenborg, in deze, zegt Hielke-Jan van der Leie die onder andere de studentenhuisvesting ontwikkelt. ,,We waren door de gemeente Apeldoorn gevraagd om de omwonenden in te lichten. De bewoners aan de De Ruyterstraat waren door Wittenborg op de hoogte gebracht, maar andere buurtbewoners werden vergeten.”

Volgens Van der Leie heeft het aan een oplettende bewoner van de De Ruyterstraat dat de rest van de buurt alsnog op de hoogte was. ,,Die man heeft bij de bewoners aan de Brinklaan en de Van Galenstraat briefjes door de bus gedaan om die bewoners ook in te lichten. Dat hadden wij uiteraard moeten doen.” Een bijeenkomst om de omwonenden alsnog in te lichten, heeft al plaatsgevonden, er volgen nog twee bijeenkomsten.

Hij voegt toe: ,,Officieel is het in dit geval niet verplicht om de omwonenden in te lichten, omdat het om een ‘kleine’ wijziging van een bestemmingsplan gaat. Dat soort wijzigingen wordt tegenwoordig sneller afgedaan, omdat daar zoveel van zijn. We kregen (ook) daarom gelijk van de voorzieningenrechter. De begane grond moet een woonbestemming krijgen, waar het nu een bestemming ‘Maatschappelijke doeleinden’ heeft. Maar we snappen de commotie en de onvrede, we hebben daarom ook onze excuses aangeboden. We blijven in gesprek met de buurt om zorgen weg te nemen.”

De bezwarencommissie heeft dinsdagochtend 16 mei de bezwaren gehoord en komt over zes weken met een uitspraak.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?