Bewoners Ugchelen kunnen binnenkort met Buurtbus Ugchelen

Vrijdag 6 augustus 2021

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Even naar begraafplaats Heidehof met de bus of de bus pakken naar het Gelre Ziekenhuis. Het leek tot eind vorig jaar iets heel normaals. Maar de lijnbus die langs onder meer deze punten reed werd uit de busplanning gehaald en dus zaten veel mensen uit Ugchelen en omgeving met de handen in het haar. Maar daar is nu iets op gevonden. Vanaf september kunnen de bewoners met de Buurtbus Ugchelen. Gisteren en vandaag (5 en 6 augustus) reden de vrijwilligers vast een proefrondje.

“Mensen kunnen de buslijn naar het Gelre Ziekenhuis nemen, maar deze komt niet door het dorp Ugchelen, dat is toch raar? En mensen kunnen niet eens meer de bus naar de begraafplaats nemen. Dat is toch ook bizar? Niet meer rendabel”, zegt Coert Munk, 1 van de 5 bestuursleden van de buurtbusvereniging in oprichting. Als het goed is zal de bus in september zijn route van Ugchelen naar Apeldoorn Centraal Station, en vice versa, gaan rijden. “In december 2020 kwam lijn 12 te vervallen, een alternatief werd niet geboden. Daar is op grote schaal bezwaar tegen gemaakt, maar zonder resultaat”, vervolgt Coert. “De Dorpsraad heeft toen de samenwerking opgepakt met de gemeente, de Provincie en Keolis aan deze oplossing. Via een oproep in De Bron zijn vrijwilligers gezocht om de buurtbus te besturen, of om een bestuur te vormen. Daarop is zó enthousiast gereageerd dat we verder gaan!”

Route

Het benodigde papierwerk, inclusief het oprichten van de Vereniging Buurtbus Ugchelen is gedaan en de vrijwilligers gaan nu hun route verkennen. Ruim 20 vrijwillige chauffeurs maakten gisteren en vandaag kennis met alle aspecten van de buslijn: “De buurtbus wordt goed voorbereid!” Coert kan alvast wel een klein tipje van de sluier geven. “Het wordt een busverbinding die eenmaal per uur rijdt van ’s ochtends 07.00 uur tot ’s avonds 19.00 uur. De route voert van het station, door het centrum van Apeldoorn, De Heeze en Apeldoorn-Zuidwest naar Ugchelen. Daar komt de bus langs het winkelcentrum, begraafplaats Heidehof en het ziekenhuis met verschillende opstappunten in het dorp.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!