Bijzondere beroepen: schoorsteenveger Alex Blaas

Dinsdag 10 januari 2017

Door Jaap van Amersfoort

De schoorsteenveger die we spreken heet gelukkig geen Piet maar Alex. Dat scheelt weer een heleboel woorden in Nederland Discussieland. Voor alle duidelijkheid: de figuur van schoorsteenpiet is bepaald niet van deze tijd. Neem nu Alex Blaas. Schoorsteenveger van beroep, maar onder het roet zit de ambachtsman niet. Hij komt als het “heertje” op bezoek en bij zijn vertrek na pakweg 20 minuten is hij nog steeds om door een ringetje te halen.

Waarom is het zo belangrijk dat de schoorsteen wordt geveegd?
,,De twee belangrijkste redenen zijn om te controleren dat u op de juiste manier brandt en om roetbranden te voorkomen. Verder geldt dat hoe meer roet zich in de haard bevindt, des te meer gassen er vrij zullen komen die een milieuvriendelijke verbranding beletten.”

Hoe vaak moet de schoorsteen worden geveegd?
,,Ik werk voor een bedrijf uit Twello en wij adviseren u jaarlijks uw schoorsteen te laten vegen. Ook kunnen wij controles uitvoeren. Wij gaan dan met een camera door de schoorsteen.”

Wat gebeurt er eigenlijk precies bij het schoonmaken en hoe lang duurt de klus meestal?
,,De totale klus duurt 10 tot 30 minuten, afhankelijk van uw voorbereidingen en of u veel vragen heeft over brandveiligheid. Meestal duurt het vegen niet langer dan 10 minuten, maar dat hangt ook af van de lengte van de schoorsteen en de staat waarin die verkeert. De borstel kan tot 9 meter verlengd worden.”

Komt er veel roet vrij tijdens het vegen van de schoorsteen?
,,Als de schoorsteen, de haard en het verwarmingssysteem op de juiste manier zijn geïnstalleerd, dan zou er niet veel roet vrij moeten komen. Als er van binnen uit geveegd moet worden via een veeg-luik, komt er mogelijk meer roet vrij, maar zeker niet veel. Gemiddeld een kwart emmer met roet.”

Wat moet je als klant doen voordat het schoonmaakbedrijf op de stoep staat?
,,Van u wordt verwacht dat de kachel van binnen schoon is en koffie klaar staat. De schoorsteenveger doet de rest.”

Waardoor ontstaat roet?
,,Roet ontstaat wanneer er tijdens de verbranding een overschot aan koolstof is. Roet bestaat voor 80 tot 90 procent uit koolstof en voor het overige uit waterstof. Roet ontstaat doorgaans door slechte verbranding doordat het hout vochtig is, er op de verkeerde manier wordt verbrandt of er gebruik wordt gemaakt van een oude kachel waarin er onvoldoende toevoer is van zuurstof. Om duurzamer te stoken, heeft u een moderne kachel met een schone verbranding nodig en moet u droog hout gebruiken.”

Moet je nog steeds op het dak klimmen?
,,Alleen als er een zware haard staat die niet te verplaatsen is of de schoorsteen niet voorzien is van een klep die open en dicht kan, moeten we het dak op. Ruw geschat is dat in 10 procent van de gevallen een feit. Voor normale hoogtes hebben wij dan ook altijd een ladder bij ons.”

Hoe word je schoorsteenveger?
,,Ik ben 30 jaar en werkte eerst in een fietsenwinkel. Via mijn broer ben ik later schoorsteenveger geworden. Ik heb hiervoor geen speciale opleiding gevolgd. Wel heb ik eerst een aantal weken meegelopen met mijn baas om het vak te leren.”

Welke bijzondere dingen kom je in een schoorsteen tegen?
,,Soms kom je wespennesten of vogelnesten tegen. Dit kan echter worden voorkomen door het plaatsen van een speciaal daarvoor bestemde anti-vogel afschermkap bovenop het rookkanaal.”

Extra informatie
Tijdens de schoonmaakbeurt worden de schoorsteen, het rookkanaal en de haard zelf gereinigd. Dit om roetbranden en gasuitstoot te voorkomen. De schoorsteenveger heeft bovendien speciale kennis in huis op het gebied van brandpreventie en werkt nauw samen met de brandweer. Daarnaast hoort een vakbekwame schoorsteenveger – er zit nog wel eens veel kaf onder het koren informatie over de juiste verbrandingstechnieken te kunnen geven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!