Blikvanger

Vrijdag 12 november 2010

Door Redactie

“In Apeldoorn regent het meer dan hier in Heerde,” zei ooit een collega uit Heerde.
“Hoe kom je daar nou bij?” vroeg ik.
“De regen komt uit het westen en dan moet het de heuvel bij jullie op. Dan valt er meer op de heuvelrug, dus in Apeldoorn. Wij hebben dat niet. Komt door de IJssel.”
“Man, wat een onzin!” riep ik uit. “Heerde is een boerendorp en boeren vestigen zich niet op plekken waar het niet veel regent.”

Los daarvan heeft het de afgelopen dagen in Apeldoorn veel geregend. Hoe het in Heerde zit, weet ik niet, want ik werk er niet meer. Het regende niet alleen, het woei ook lekker. Windkracht acht! De wetten van Moeder Natuur. Mooi, hoor. Behalve als je op de fiets erdoorheen moet. Ik moet er op de fiets doorheen. Ik heb geen auto. Sterker nog: ik kan niet eens rijden. (Of had ik dat al verteld?) En je zult het altijd zien: ik had weer eens tegenwind.
Zwoegend reed ik over het rode fietspad. En wat was dat daar? Een blikvanger! Een heuse blikvanger!

Terzijde:
Het is toch wat met die afvalscheiding, zeg. Binnenkort krijg ik een blauwe papiercontainer waar ik niet om heb gevraagd. Ik had veel liever een eigen glasbak voor de deur gehad. Binnenkort doe ik een aanvraag bij de Gemeente. In plaats van een eigen glasbak voor de deur, krijg ik een blauwe papiercontainer. Terwijl het oud papier bij mij thuis maandelijks wordt opgehaald! Ik zet het buiten de carport en er komt een trekker met vrijwilligers van een of andere vereniging mijn dozen vol papierwerk ophalen. De vereniging verdient er iets aan en ik ben van die reclamerommel af. Toch moet ik nog steeds naar de glascontainer op het winkelcentrum enkele straten verderop. De mensen kijken altijd zo vreemd als ik met een boodschappenkarretje vol lege flessen over de klinkers loop te rammelen. “Ach, ik had dorst,” zeg ik altijd maar. Het is ook zo. Toch maar eens overstappen op drank uit blik. Dan keil je het op straat zo van je af in zo’n blikvanger.
Tot zover dit terzijde.

Maar kijk nou eens goed! Wat heeft iemand in de blikvanger gegooid? Hoort dat daar wel in?
Wat een kutweer, zeg.

Apeldoorn, november 2010

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!