Help de bevolking van Oekraïne

Britse nachtegalen betoveren Grote Kerk

Vrijdag 23 december 2016

Door David Levie

Met een concert van het Choir of Clare College Cambridge is een einde gekomen aan een reeks van en dozijn succesvolle optredens in de Grote Kerk. De bijdrage van het beroemde studentenkoor was weliswaar bij lange na niet het drukste bezochte, maar vormde kwalitatief een hoogtepunt. Het is zelfs de vraag of er ooit zulke hemelse stemmen in het godshuis aan de Loolaan hebben geklonken. De andere vraag die je kunt stellen is hoe het in godsnaam mogelijk is dat op een dergelijke affiche nog geen 250 liefhebbers afkomen. In Vlissingen, Nijmegen en Amstelveen puilde de kerk uit.

Pure pech voor de organisatie die overigens terug kan zien op een hoopgevende aanloop richting Kerstmis. ,,We moeten er in Apeldoorn kennelijk soms nog even aan wennen’’, verzuchtte Caroline Janssen, die samenwerking met Orpheus heeft gezocht om zo’n indrukwekkende reeks naar de Loolaan te kunnen halen. Het optreden van gisteravond was een onderonsje van vier kerken. Door de krachten te bundelen slaagden ze erin de Britse zangers, zangeressen en hun dirigent de oversteek naar het Europese vasteland te laten maken.

Het gemengde koor maakte van de nood (lege kerkbanken) een deugd door bij tijd en wijle de hele kerk te bezetten. Van balkon tot preekstoel. Een interactief en vooral speels optreden met vele oude en traditionele kerstliederen in het Engels, Frans, Duits en Latijn. Er kwamen zelfs wat Hebreeuwse woorden aan te pas. Een koor dat het niet alleen van de prachtige stemmen moet hebben, maar ook niet vies is van een beetje show. Al werd dat laatste tot het einde bewaard met een kiekeboe spelende nachtegaal op het preekgestoelte. Als toegift klonk Jingle Bells uit de gouden kelen. Zij die wel aanwezig waren genoten. En de meute die wegbleef: ach, die krijgt wellicht volgend jaar weer een kans. Want dat de concerten op de langste avonden van het jaar worden geprolongeerd staat nu al wel vast.

Choir of Clare College Cambridge. Donderdagavond 22 december in de Grote Kerk.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?