Buien en bliksem: triest slotakkoord Kanaalconcert

Zondag 1 september 2019

Door David Levie

Hoeveel pech kun je als organisatie hebben? Is er na jaren eindelijk sprake van een echte zwoele zomeravond aan de boorden van het kanaal, en dan gaan gisteravond kwart voor negen ineens de hemelsluizen open. Met zoveel donder en geweld dat je van een onderbreking uiteindelijk een definitieve afgelasting moet maken. Einde oefening op het hoofdpodium op de slotavond van de tweedaagse Kanaalconcerten. Een droevig slotakkoord ook voor de Apeldoornse operazangeres Celine Janssen, bariton Ernst Daniël Smid en het Politieorkest.

Nog even probeerde de organisatie om elders op het terrein het concert nog enigszins te kunnen redden, maar daarmee zou je de beroepszangers tekort hebben gedaan. Opera en musical is toch wat anders dan swingen op de opzwepende tonen van een steel- of popband. Bij klassieke muziek hoort nu eenmaal een bepaalde entourage. Celine Janssen die nog even ter plekke poolshoogte kwam nemen begreep dat als geen ander. „Helaas, het zit er niet in vanavond.”

Machteloos

Zonder al te veel woorden verbeet ze haar teleurstelling. Ze had zich op deze ’thuiswedstrijd’ verheugd en ze was zo goed op dreef. Maar verder dan twee van de beoogde zes muziekstukken kwam de 25-jarige diva in spé ze niet. Haar stem mag dan overweldigend zijn, tegen zoveel natuurgeweld stond ook zij machteloos.

De waterschade aan de apparatuur bleek ook nog eens dusdanig dat er van verder spelen geen sprake meer kón zijn. „Hoe groot die schade is moet nog worden afgewacht”, aldus Antoine Joosten, de nieuwe voorzitter van de Kanaalconcerten. Het was het weekend van zijn debuut en dan dit. „Tja, het is niet anders. We hebben gelukkig nog drie kwartier van het programma mogen meemaken. En dat sloeg goed aan.”

De voorzitter blijft optimistisch en komt met een verrassend antwoord op de vraag of het tot de mogelijkheden behoort om volgend jaar rond deze tijd naar al dit moois te kunnen luisteren. „Dat is zeker niet onmogelijk, maar het is net zo min onmogelijk dat we het eerder gaan doen, op een andere locatie.” Wordt vervolgd dus.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!