Burgemeester krijgt boom van vijftien kerstmannen

Zaterdag 24 december 2016

Door Daniel van Harmelen

De burgemeester die de brandweer moet bellen om een boom van zijn oprit af te krijgen, want hij wil wel naar zijn werk kunnen. Geen goede start, zou je zeggen. Maar 3 jaar later komt de boom nog steeds over de oprit van burgemeester Berends, zij het nu met vijftien enthousiaste kerstmannen, lichtjes en kerstliedjes.

Een Veluwse traditie voltrekt zich vrijwel volledig buiten het zicht van de rest van Apeldoorn. Vijftien ‘oude vrienden’ uit Ugchelen komen in volledig kerstmannenoutfit naar het verre buitengebied van Apeldoorn om de burgemeester van een metershoge boom te voorzien. Dat kost best wat moeite, de vraag is dus ‘waarom’?

Een initiatiefnemer, die liefst als kerstman in het artikel komt, legt uit: ,,Ooit was het de traditie dat de senioren van onze club, de kerstbomenhakvereniging, een boom haalden voor de winkeliersvereniging in Ugchelen. Dat stamt echt nog uit de tijd van de jaren ’70, ’80. Die traditie wilden wij ‘jonkies’, inmiddels ook ouder, graag doorzetten, maar ja. De winkeliersvereniging regelt de eigen boom al. Wij dachten toen gelijk aan onze eigen burgervader, die Apeldoorn goed op de kaart weet te zetten.”

Burgemeester Berends moet lachen als uw verslaggever aan hem vraagt wat hij ervan vindt. ,,Ja, het eerste jaar lag die dus voor het hek. Ik kon mijn huis niet uit en de brandweer moest komen om de boom te verwijderen. Ik kwam er toen bij toeval achter wie dat waren, dat wist ik lange tijd niet eens. We hebben toen de afspraak gemaakt dat zij de boom rechtop zetten, en de boom optuigen met lichtjes. In ruil daarvoor krijgen zij gehaktballen, saté en glühwein. We maken er echt iets gezelligs van.”

De groep blijft anoniem, omdat de groep wel vaker ludieke acties uithaalt. Vorig jaar nog heeft de groep door heel Apeldoorn kleine kerstboompjes neergezet. ,,Kwajongensstreken, dat zijn het,” lacht één van de kerstmannen.

Elke maandag onze verhalen in de mail?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kerst

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!