Burgemeester Ton Heerts leest voor op basisschool De Horst

Woensdag 22 januari 2020

Door Amrutha Mol

Openbare Dalton basisschool De Horst had vanochtend, woensdag 22 januari, wel heel bijzonder bezoek. Burgemeester Ton Heerts kwam op bezoek om voor te lezen aan de groepen 1 tot en met 4. Dit in het kader van de Nationale Voorleesdagen, die van dinsdag 21 januari tot zaterdag 1 februari lopen.

Langzaamaan kwamen de kleuters en hun ouders binnenlopen. Alle meegebrachte kussens werden netjes in de kring gelegd en nadat iedereen zat, de burgemeester was voorgesteld en het ochtendprogramma was verteld, werd er voorgelezen uit prentenboek De Moppereend van Joyce Dunbar.

Aandacht voor lezen

Er werd aandachtig geluisterd en naderhand werden er vragen gesteld door de groepen 1 tot en met 4 aan onze burgemeester, bijvoorbeeld wat de burgemeester vroeger wilde worden. Het werkbezoek van vandaag was bedoeld om (voor)lezen aan en bij kinderen te stimuleren: ,,Lezen is heel belangrijk voor jong en oud, je hebt het de rest van je leven nodig. Je taalontwikkeling en woordenschat worden verbreed door het lezen van boeken en daarnaast is het een extra dimensie om je fantasie te prikkelen”, zegt directrice Fie Nieuwenhuizen. Ze vervolgt: ,,Wat wij ook mee willen geven aan de kinderen is, dat dit ook een manier is van informatie opzoeken en dat dit een manier is om jezelf te ontwikkelen. Wij doen hier op school aan tutor lezen en proberen het lezen thuis ook te stimuleren met de hulp van ouders. Je kan niet vroeg genoeg beginnen met lezen.”

Burgemeester op bezoek

,,Via een ouder is het geregeld dat burgemeester Ton Heerts bij ons op bezoek kwam, daar ben ik alleen maar heel erg blij mee. We hebben als school heel bewust de keuze gemaakt om groep 1 tot en met 4 voor te laten lezen en om groep 5 tot en met 8 vragen te laten stellen aan de burgemeester. Zo creëren we interactie en krijgen kinderen de kans om meer te weten te komen over de werkzaamheden van de burgemeester”, zegt directrice Fie Nieuwenhuizen. De interactie was duidelijk te zien, Ton Heerts maakte voor ieder kind, die dat wilde, even de tijd om een handtekening te zetten of een vraag te beantwoorden. Nieuwenhuizen: ,,Dit maakt een impact op de kinderen en ik hoop ze mee te geven dat samen leren en lezen heel leuk kan zijn. Ik denk dat we het samen aspect goed hebben benadrukt met deze ochtend.”

Nationale Voorleesdagen

Waarom zijn de Voorleesdagen belangrijk? Ton Heerts vertelt: ,,Lezen is belangrijk, dat lezen we elke dag. Dat burgemeesters op scholen komen is belangrijk, om te laten zien, dat mensen van de overheid en de gemeente ook belangstelling tonen voor het onderwijs. Onderwijs is het begin van het leven voor velen en daar geven we gereedschap mee voor de rest van hun leven en daarom heb ik ook heel veel waardering voor mensen die in het onderwijs werken. Ik vond dit een geweldig bezoek, ik heb weer tientallen kinderen met trots horen spreken over Nederland, over het klimaat en over andere vragen die ze bezig houden. Ik vond het hier geweldig, een dikke 10!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!