Buurtwerkers Zevenhuizen zwaaien af

Maandag 29 mei 2017

Door Daniel van Harmelen

Tien jaar lang organiseerden zij het Gentiaan Zomer Event, een feest met muziek, spelletjes, eten en een rommelmarkt. Een uitgelezen kans voor een lastige buurt om elkaar in de ogen te kijken en elkaar te ontmoeten. Maar na tien jaar de organisatie te hebben gedragen gooien de drie mannen definitief de handdoek in de ring. Niet in stilte, wat woningbouwcorporatie De Woonmensen betreft.

De Woonmensen nodigde de mannen uit voor een dinertje om hen te bedanken. Ze zitten enigszins verbaast tegenover Vincent van Oordt en Ismaël Fungo, allebei werkzaam bij de corporatie. Van Oordt is directeur van De Woonmensen en weet hoe belangrijk het feest was voor de buurt. De wijk Sluisoord is niet de makkelijkste. Veel culturen wonen daar op elkaars lip en dat kan tot wrijving leiden. Juist het Gentiaan Zomer Event zorgde voor ontspanning en ontmoeting, maar in maart trok de organisatie de stekker uit het feest.

,,We willen jullie feliciteren met tien jaar Gentiaan Zomer Event”, zegt Van Oordt. ,,En bedanken.” Hij zit bij  een Syrisch restaurant aan de Beekstraat, op een ongemakkelijk bankje, tegenover de drie enigszins verbaasde mannen. ,,Dat had echt niet gehoeven hoor”, reageert Gerard Houwers. Op tafel worden inmiddels naar Arabische traditie hapjes klaargezet om het hoofddiner aan te vullen. Wat later volgt is het hoofdgerecht. De mannen zijn verbaasd, maar blij om in goed gezelschap te zijn.

Ze kennen elkaar al decennia. Joop Voerman woont al meer dan veertig jaar in de wijk, Gerard Houwers slechts een paar jaar minder. Ook Aart Laros is een oudgediende. Het is mooi zo met het buurtfeest, vinden zij. Ze hebben zich ingezet voor de wijk en het is nu tijd voor een nieuwe, jonge garde om de handschoen op te pakken. Het doet de mannen duidelijk goed om te horen dat die jonge garde nu klaarstaat. Partijen die al langer met de drie kartrekkers samenwerken, zoals het International Christian Fellowship (ICF) en de Wijkraad Zevenhuizen-Zuidbroek pakken de handschoen op. ,,Maar”, waarschuwt Van Oordt, ,,die gaan jullie wijsheid absoluut nog nodig hebben. Jullie hebben in die tien jaar een hoop geleerd, dat kunnen zij goed gebruiken.”  Gerard Houwers twijfelt nog, maar is niet wars van het idee.

,,Het was de motivatie, op het eind. De leeftijd. Gemeente Apeldoorn die de subsidie introk, en de terugtrekkende partijen. We hebben er een punt achter gezet”, vertellen ze gezamenlijk. Het Gentiaan Zomer Feest – nieuwe stijl – zal plaatsvinden op 1 juli, van 11.00 tot 16.00 uur. De heren zullen erbij zijn, en beloven om zich niet te bemoeien met de organisatie. ,,Die punt, die hebben we er écht achter gezet.”

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?