Chateau Het Loo laat de klanten proeven

Zaterdag 23 maart 2013

Door Redactie

InezImages

Vrijdagmiddag 22 maart liet wijnhandel Chateau Het Loo de klanten kennismaken met de wijnboeren. De wijnproeverij vond niet plaats in de eigen winkel van Mirka en Iwan de Ridder, want dan zou het een krappe bedoening worden. Nee, zes bodega’s en wijnboeren uit heel Europa presenteerden hun wijnen in De Wilde Pieters.

Als we bij binnenkomst welkom worden geheten door Daniëlle en Plonia, blijkt dat we toch echt eerst nog even naar buiten moeten. Daar zit Willem-Paul Koenen van Bevlogen Verf. Hij voorziet twee wijnvaten van graffiti-art. Zeer mooi, maar buiten is het ook zeer koud. Gelukkig duurt de foto-shoot niet al te lang en kunnen we snel naar binnen, alwaar het echte werk kan beginnen.
De zes tafels zijn gerangschikt van ‘licht’ naar ‘zwaar’, zodat je gedurende de middag een mooie opbouw hebt.
Nu is wijn zeer persoonlijk smaakgebonden, dus lukt het me onmogelijk om een objectief oordeel te geven over de gepresenteerde wijnen. Ik weet er ook niet zo veel van, maar soms kan dat juist verhelderend of verfrissend zijn.

Over verfrissend gesproken: Sektkellerei Gebrüder Szigeti grossiert erin. Maar liefst zes verschillende bubbeltjeswijnen kunnen we proeven, waarvan bij mij vooral de biologische erbovenuit springt.
Vaclav Smach van de firma Reisten uit Tsjechië heeft zeven witte wijnen meegenomen; wijnen van druiven die groeien op leemgrond. Dat ruik en proef je. De chardonnay vind ik het allerlekkerst, maar de heer Smach heeft meer: hij haalt wat andere flessen tevoorschijn ‘from the back of my car’, die hij niet formeel in de aanbieding heeft, maar die we zeker moeten proeven. Een man met hart en enthousiasme voor zijn vak. (Maar dat geldt voor alle aanwezige wijnboeren.)

De prachtige mevrouw Aurora Tubilla van Bodegas Francisco Gonzales uit Spanje weet ondanks haar gebrekkige Engels de bezoekers te vertellen over haar vier verschillende wijnen. Laat je niet misleiden door de ranjakleur van de rosé; hij is bijzonder fruitig en bovenal lekker.
Wijnboer Tomislav Bolfan uit Kroatië laat ons zijn biologisch-dynamisch geproduceerde wijnen proeven. Ik begrijp dat biologische wijn nog niet zo’n goede naam heeft onder de vinologen, maar vooral de drie witte wijnen van deze wijnboer smaken fantastisch.

De firma Weingut JbN uit Oostenrijk komt met iets heel bijzonders. Franz Jägersberger laat ons een soort ingedikte wijn beleven. Volgens een ingenieus proces weet men het vocht uit de druif te trekken, waardoor er een stroperige, maar zeer smaakvolle wijn overblijft. Het lijkt wel port, maar het is het niet. Echt een flesje om een avond lang van te genieten.
Ten slotte krijgen we de krachtige rode wijnen van Bodegas BG uit Spanje. ‘Wij maken geen wijn om te drinken; wij maken wijn om van te genieten,’ vertellen Arturo en Rafael Bordalas Garcia. Als we nippen, kunnen we niet anders dan ze groot gelijk geven.

Tussendoor worden we voorzien van hapjes, verzorgd door de kaaswinkel/delicatessenzaak Mekelenkamp, die u vindt op winkelcentrum Anklaar. De jonge medewerker ervan weet zeer kundig iedereen ervan te overtuigen dat je voor mooie kaas, noten en gedroogde vruchten toch echt bij hem moet zijn. Vooral de Sedurre, Noord-Hollandse kaas met Italiaanse kruiden en truffel erin, is een waar genot.
En dan is er ook nog de muziek. Debora van Straaten zingt enkele Russische, Tsjechische en Italiaanse aria’s. Hopla, schijnbaar moeiteloos, maar zeer vanuit de onderbuik. Wat een stemtechniek en wat een kracht. Sydney Sitters begeleidt haar op de piano. Vooral de laatste aria, een Italiaanse, maakt zeer veel indruk.

Mirka en Iwan de Ridder hebben zichzelf met deze wijnproeverij krachtig op de wijnkaart van Apeldoorn gezet. Wilt u ook eens een wijntje proberen? Ga dan op vrijdag of zaterdag naar hun winkel aan de Korteweg 63. Geloof mij: u wordt zeer hartelijk ontvangen en gaat als een tevreden klant naar huis. Mét lekkers.


Apeldoorn, maart 2013

Fotografie: Inez Pleizier – InezImages
Filmpje: bazbo

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!