China nodigt groot Apeldoorns MMT-orkest uit

Dinsdag 30 januari 2018

Door David Levie

Het Apeldoornse MMT Orkest reist aan het eind van het jaar nagenoeg voltallig af naar China. Het orkest dat 38 jaar als Apeldoorns Accordeon Orkest door het leven ging draait alleen voor de vliegkosten op. ,,Hierop heb ik jaren gewacht”, zegt oprichter/dirigent/artistiek leider Henny Vels. ,,Maar dat het China zou worden, dat ik niet eens dúrven dromen.”

Het orkest treedt vier tot vijf keer op in de metropool Shanghai, de grootste stad van het land. In zalen waarin ruimte is voor 1800 tot 2500 toeschouwers. ,,En die zitten vol”, laat Vels weten. Vrijwel alle volwassen leden gaan mee. En kinderen waarvan een ouder meegaat. Er is een zogenoemde rijstcommissie ingesteld, die met de organisatie in China van alles gaat regelen. Supervisor is een in Nederland wonende Chinees (musicus) die namens de overheid onder meer grote muziekgezelschappen mag uitnodigen. De Chinees is door een Nederlander die nauwe banden met cultureel China onderhoudt gewezen op het bestaan van een uniek orkest waarin de accordeon de meest prominente plek inneemt. Het orkest veranderde een half jaar geleden z’n naam in MMT dat staat voor Multi Muziek Theater. ,,Op dat moment wisten wij nog niets van een uitnodiging voor China”, legt Henny Vels uit. ,,De vlag dekte de lading niet meer. In de loop der jaren waren er ook andere instrumenten bijgekomen. Ongeveer zestig procent van de muzikanten bestaat nu uit accordeonisten.”

Erkenning

Musicus Vels – hij doceerde aan muziekscholen en het conservatoria – is inmiddels 72 jaar. In Nederland heeft hij lang met zijn orkest op erkenning moeten wachten. Maar de tijden dat de elitaire muziekwereld z’n neus ophaalde voor de accordeon zijn voorbij. De uitvoeringen van MMT in Orpheus trekken ook bezoekers van nationale en internationale conservatoria. ,,Onze uitvoering heeft indruk gemaakt op een Nederlander die vervolgens China heeft getipt. Dat heeft geleid tot een privé- concert voor de Chinees en zijn vrouw in het gebouw van DAP in Zevenhuizen. De man die de beslissing moest nemen wilde uiteraard eerst ons horen spelen. We hebben hem meteen kunnen overtuigen.”

Ook geluidstechnici en lichtspecialisten van de vereniging MMT maken meteen na Kerstmis de reis naar China mee. Zeker 80 Apeldoorners gaan straks op pad. Bang dat zijn club met toestanden als die bij ADO Den Haag wordt geconfronteerd (beloofde sponsorbetalingen bleven lang uit) is Vels niet. ,,Alles is heel goed afgedekt. Wij kunnen straks vol vertrouwen naar Shanghai afreizen.”

En dat betekent razend drukke tijden voor Henny Vels die muziekstukken als arrangeur aanpast voor zijn muzikanten. Een deel van de partituur is al klaar. Dat heeft ook te maken met een muziekspektakel dat MMT in het voorjaar in de concertzaal van Orpheus presenteert. Mister Accordeon doet dat graag. Wel moet hij nog op zoek naar een paar gastmusici. Hij wil van alles een dubbele bezetting. Een goeie dwarsfluitist ontbreekt nog. O ja, de Chinezen hebben ook verzoeknummers. ,,En daaraan komen we tegemoet”, zegt Henny Vels lachend. Die drukte kan er nog wel bij.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Concert

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!