Help de bevolking van Oekraïne

CODA ontvangt als eerste organisatie in de regio het Dementievriendelijk-vignet

Vrijdag 13 mei 2016

Door Redactie

Directeur Carin Reinders van CODA ontving deze week uit handen van Minie Walma, voorzitter bestuur Alzheimer afdeling Oost-Veluwe, als eerste organisatie in de regio het Dementievriendelijk-vignet. Dit vignet is door Alzheimer Nederland ontwikkeld en wordt per regio uitgereikt aan een organisatie die een actieve bijdrage levert aan een dementievriendelijke samenleving. Carin Reinders (directeur-bestuurder van CODA) is er trots op dat zij dit vignet als eerste in de regio heeft ontvangen. ,,Het onderstreept het belang van Onvergetelijk CODA en de maatschappelijke bijdrage die wij met dit interactieve programma voor mensen met dementie en hun mantelzorgers leveren”, aldus Carin Reinders.

Minie Walma overhandigde dit vignet na afloop van een deskundigheidstraining die CODA voor alle vrijwilligers, museumdocenten, rondleiders en andere medewerkers eerder die dag organiseerde. Volgens mevrouw Walma vervult CODA met Onvergetelijk CODA een voortrekkersrol waarmee duidelijk zichtbaar is dat CODA om mensen met dementie en hun mantelzorgers geeft. ,,Het gaat tijdens deze rondleidingen niet om de ziekte, maar om het samen kijken naar en praten over kunst. Een gezellige middag uit in een ontspannen sfeer, dat is het uitgangspunt. Door deze insteek biedt CODA een uniek programma dat tot in detail is afgestemd op de doelgroep. Een dementievriendelijke samenleving begint in deze regio bij CODA!”

,,We zijn er trots op dat we samen Onvergetelijk CODA op deze manier hebben kunnen neerzetten. Dat we met ons museum en onze bibliotheek die verhalen kunnen vertellen die deze groep mensen aanspreekt. Verhalen waarmee ze kunnen teruggrijpen naar vroeger. Mede dankzij de speciaal opgeleide rondleiders en vrijwilligers creëren we een veilige plaats waar alleen maar goede antwoorden bestaan”, aldus Carin Reinders.

Onvergetelijk CODA heeft elke eerste maandag van de maand van 14.30 tot 16.00 uur plaats in CODA Museum. Na ontvangst met koffie of thee brengen de deelnemers een bezoek aan een of meerdere tentoonstellingen die op dat moment in CODA te zien zijn. Onder begeleiding van speciaal opgeleide rondleiders gaan ze in groepjes van maximaal 14 personen met elkaar in gesprek. Dankzij deze kleinschalige opzet is de rondleiding zowel voor mantelzorgers als voor mensen met dementie een ontspannen en gezellige ervaring. Omdat het thema elke maand anders is, is elke rondleiding anders waardoor Onvergetelijk CODA steeds weer de moeite waard is.

CODA Museum is in december 2014 gestart met Onvergetelijk CODA. Dit unieke programma is in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven gerealiseerd en geïnspireerd op Meet me at MoMA van het Museum of Modern Art in New York. Onvergetelijk won begin dit jaar de derde prijs tijdens de verkiezing ‘Meest maatschappelijke uitje’ die door de ANWB is uitgeroepen.

Informatie over Onvergetelijk CODA is te vinden op www.coda-apeldoorn.nl/onvergetelijk.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?