College kapittelt “De Stentor”

Maandag 8 april 2013

Door StrangeArt

Twitter laat vaak de actuele emotie zien van de twitteraar, zie onderstaande tweets van het hoofd voorlichting gemeente Apeldoorn:

Toon Schuiling‏@ToonSchuiling12h

Best waardering voor het journalistieke werk van @ds_Apeldoorn als het gaat om de stortplaatsen. Maar het is wel te gek voor woorden (1)
dat de krant anonieme internetreacties één op één doorplaatst in de papieren editie. Effectbejag wint het waarheidsvinding, zonde (2)
Dat die anonieme reacties soms grievend zijn is geen punt. Dat ze anoniem zijn wel. @ds_Apeldoorn als GeenStijl, trend of incident? (3)

De gemeentelijk voorlichter geeft een Twitter reactie op het “Kanaalpark artikel”, een staaltje onderzoeksjournalistiek waar je trots op mag zijn. Het genoemde artikel is gelardeerd met anonieme (alleen de voornaam) reacties.

Vrijwel zeker wordt door de voorlichter de reactie bedoeld waarbij een schrijver de verantwoordelijke wethouder “een nog Brinta etende, nog niet droog achter de oren, jonge knul” wordt genoemd.

Doorredenerend, een gemeentelijk voorlichter staat in dienst van het college van B&W en opereert zelden zelfstandig. Dus mag ik de conclusie trekken dat de tweets zijn geïnitieerd door het College.

Is deze emotionele actie verstandig?
Nee. De reactie in de krant zijn gevoelens die leven bij een burger, een burger die nogal plastisch duidelijk maakt dat de wethouder (door zijn onervarenheid) te laat actie onderneemt en duidelijke signalen negeert.
Ook weet je als politicus dat je soms “de kop van jut bent”, het behoort in genen van een wethouder te zitten dat je relativerend om moet gaan met verbale agressie.

Voorlichter: doe wat nodig is en informeer de burger over belangrijke zaken. Geef bijvoorbeeld antwoord op de vraag waarom het Waterschap en de Gemeente niet samenwerken inzake kwijtschelding (bijna alle gemeenten doen dit wel). Een vraag die twee maal is gesteld in het medium Apeldoorn Direct, met het uitdrukkelijke verzoek om een reactie van de afdeling Voorlichting. Zie Geen samenwerking gemeente Apeldoorn en waterschap en Cordon sanitair afd. Voorlichting tegen Apeldoorn Direct

Terzijde: Men zal als bestuurder er aan moeten wennen dat de uitvinding van de sociale media ook de uitvinding is van de asociale media.

StrangeArt is de avatarnaam van de sociaalfotograaf Roelof Rump. Over de foto: Wethouder Prinsen, verantwoordelijk voor Milieu en Afval. En of hij Brinta als ontbijt neemt interesseert mij niet, je wordt beoordeeld op je daden, niet op je ontbijt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!