De deuren moeten open met Business4school

Woensdag 30 september 2015

Door Uitgeverij Stedendriehoek

‘De deuren moeten open’ was de conclusie in de vorige week belegde bijeenkomst met het onderwijs, de gemeente en het bedrijfsleven in parksociëteit Marialust. Wethouder Johan Kruithof opende het gezamenlijke initiatief van Stichting Apeldoorns Openbaar Voortgezet Onderwijs (AVOO) en het bestuur van parksociëteit Marialust.

Het platform voor bedrijfsleven, instellingen en overheid nam de vraag van de Stichting, waaronder de drie scholen Gymnasium Apeldoorn, Koninklijke Scholengemeenschap en Edison college vallen, serieus en dit resulteerde in een convenant met afspraken en doelstellingen. De aanwezigheid van de ook uitgenodigde bedrijven van Rotaryclub Apeldoorn ’t Loo bleek een welkome aanvulling.

Klankbord
De vraag van het onderwijs was helder: de leerling uit het voortgezet onderwijs moet eerder inzicht krijgen in de verscheidene beroepen binnen de verschillende sectoren. Het onderwijsmanagement wil een klankbord ten aanzien van de inrichting van het onderwijs. De respons van de bedrijven was hoopvol: het bedrijfsleven wil de toekomstig medewerker ‘leren kennen’, wil zeker meepraten en meedenken over onderwijsbeleidszaken en staat dus meer dan open voor een samenwerking. De gemeente deed de laatste duit in het zakje: kortere lijnen tussen alle betrokkenen. “Open de deuren en dit geldt niet in de laatste plaats voor de overheid”, aldus een tevreden wethouder.

Kloof verkleinen
Deze bijeenkomst komt niet uit de lucht vallen. Twee docenten van respectievelijk het KSG en het Edison college deden het afgelopen halfjaar onderzoek naar de wensen en mogelijkheden om bedrijven en leerlingen dichter bij elkaar te brengen. Voor beroepsopleiding Edison bleek de stap niet heel moeilijk; zij heeft immers al veel contact met de beroepsgroepen waarin leerlingen worden opgeleid. Deze groep leert het bedrijfsleven al gedeeltelijk kennen door stages binnen het beroep waarvoor zij wordt opgeleid. Voor de opleidingen van KSG en Gymnasium is het contact met Apeldoornse bedrijven op dit moment nijpend. Bedrijfsbezoeken in verschillende sectoren, gastlessen in school of op locatie en onderzoeksopdrachten voor havisten en vwo-ers moeten de kloof flink verkleinen.

De Apeldoornse bedrijven Hollander Techniek en Mulder Systems deelden hun ervaringen die zij putten uit 17 jaar pionieren. Het daaruit ontstane Techniek platform CleanTech/Energiefabriek op het Zwitsalterrein is een goed voorbeeld van hoe een samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven kan worden ingericht.

Kennis verbreden
Het initiatief dat nu door het leven zal gaan onder de werknaam Business4school, moet de kennis over het bedrijfsleven bij leerlingen van het voortgezet onderwijs verbreden. Het gevolg moet een betere profielkeuze zijn en een nauwkeurige keuze voor een vervolgstudie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!