De Kapsalon eert Roelof Rump

Donderdag 13 juni 2019

Door Redactie

De kapsalon voor daklozen staat maandelijks klaar om daklozen onder het motto ‘Als je haar maar goed zit’ te verwennen. Een team van professionele kapsters, barbers en pedicures doet dit belangeloos. Roelof Rump was met zijn onafscheidelijke fototoestel altijd aanwezig. Nu moet de kapsalon het doen zonder Roelof, een groot gemis.

Plonia ten Voorde, initiatiefnemer van het eerste uur, denkt met weemoed en verdriet aan Roelof terug. „Een van de motto’s van Roelof Rump was ‘De Ongeziene Gezien’. Dit heeft hij op zijn zo geëigende manier waar gemaakt met zijn fotografie voor de kapsalon. Naast de foto’s waren dat de gesprekken met de mensen. Als hij meer wilde weten, aarzelde hij niet om de mensen te benaderen, altijd respectvol en belangstellend, zonder overigens een blad voor de mond te nemen. Hij was altijd aanwezig en heeft zich tot de laatste keer ingezet om met zijn stukjes en foto’s de aandacht te vestigen op de kapsalon en haar werk. Ik heb een vriend verloren. Op 5 juni was de eerste kapsalon zonder Roelof. Hoe hartverwarmend en troostvol was het; die avond kwam Ernst van Rossum, een fotomaatje van Roelof, langs om het werk van Roelof voort te zetten.”

Ernst van Rossum zegt hierover: „Waar ooit in het verleden de bioscoop Minerva  gehuisvest was, vindt je nu de Evangelische Zendingsgemeente Menorah. De laatste film die ik daar heb gezien was Kelly’s Hero’s met Clint Eastwood, Dirty Harry en Telly Savalas alias Kojak. Nadien geen stap meer gezet in dit gebouw, nu vele jaren later stapte in op woensdagavond 5 juni weer het gebouw binnen. Niet veel veranderd, schoot mij door het hoofd, een gedateerd gebouw, waar de tand des tijds zijn sporen heeft achtergelaten, nog volop in bedrijf, maar nu als gebedshuis. De eerste woensdag van de maand staat het team klaar om de daklozen te verwennen en te verzorgen. Het was voor mij de eerste keer om dit op de gevoelige plaat vast te leggen. Ik had liever gezien dat Roelof dit nog zou doen, maar Roelof is ons ontvallen en wordt node gemist. Roelof laat een immense leegte achter. Het voelde woensdagavond als een warme deken, de allerhartelijkste ontvangst door het team van vrijwilligers, allemaal professionals die dit belangeloos doen.”

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?