‘De ontruiming’; social media en boze burgers

Donderdag 22 maart 2018

Door Roelof Rump

Eerder is op Apeldoorn Direct geschreven over een ontruiming. Een gezin van drie personen, man, vrouw en 23-jarige dochter kwamen letterlijk op straat te staan. Verantwoordelijke instanties hebben –onder bepaalde condities – vervangende verblijfsruimte aangeboden. Het gezin was het niet eens met deze beperkende en zelfstandigheid verliezende condities. Op dit moment worden de betrokkenen tijdelijk opgevangen door vrienden.

De aankondiging van de ontruiming is veelvuldig gedeeld op social media. In totaal is dit bericht via via meer dan 10.000 keer gedeeld. Mooi toch, zou je denken, aandacht en verontwaardiging voor het feit dat mensen op straat moeten slapen.
Achteraf ben ik helemaal niet blij met deze aandacht. Er waren nogal wat reaguurders die “los gingen”; termen als opknopen, nazi’s, “asielzoekers hebben het beter” vormden een groot deel van de reacties. Een meer filosofische reactie in de zin “In Apeldoorn niemand op straat” werd zelden gezien.  Een van de “delers” vermeldde zelfs de naam van een betrokken ambtenaar, een ander noemde het Twitter-account van die ambtenaar, er verscheen (heb ik begrepen) zelfs een foto van hem/haar.
Er werden persoonlijke bedreigingen geuit. B&W van Apeldoorn hebben aangifte gedaan van deze bedreigingen, meer dan terecht, sta ik helemaal achter.

Mijn standpunt: een ambtenaar is nooit persoonlijk verantwoordelijk voor de uitvoering van beleid. B&W zijn verantwoordelijk, en een wethouder nooit als persoon maar wel het collectief van B&W.

Persoonlijke noot: Heb ik spijt van mijn actie “in Apeldoorn niemand op straat”, nee. Wel zal ik een volgende keer proberen te voorkomen dat namen worden genoemd. Hoe? Alle berichten lezen en die persoon vragen deze “oprisping” te verwijderen.

Over de foto: Voor jou Ambtenaar

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!