“De pedicure hebben ze echt nodig, vooral de echte buitenslapers”

Donderdag 21 maart 2024

Door Jasmijn ten Napel

Al meer dan 11 jaar is Stichting Dakloos Apeldoorn (SDA) een baken van hoop voor dak- en thuislozen in de regio. Het begon allemaal op 23 april 2013, toen Plonia ten Voorde als initiatiefnemer met een paar vrijwilligers begon met een eenmalige knipbeurt. Wat begon als een klein initiatief groeide al snel uit tot meer.

Een menswaardig gevoel

“We begonnen met knippen, maar het groeide al snel uit tot meer dan dat. We bieden nu een combinatie van professionele kappers en barbiers. Na verloop van tijd werd het aanbod uitgebreid met pedicure,” aldus Plonia. Dit idee ontstond ongeveer 11 jaar geleden, toen ze een kapperscursus voltooiden. Het groeide uit tot een vast onderdeel van hun dienstverlening.

“De pedicure hebben ze echt nodig, vooral de echte buitenslapers. Het geeft hen een meer menswaardig gevoel,” zegt Edo van der Steeg, een van de betrokkenen bij SDA. Plonia vervulde een cruciale rol als initiatiefnemer en coördinator, maar in september besloot ze het stokje over te dragen aan onder anderen Edo van der Steeg die het nu oppakt. Desondanks blijft ze nog steeds betrokken en gaat haar hart uit naar deze doelgroep.

Edo van der Steeg, die al 8 à 9 jaar betrokken is bij het uitdelen van eten aan daklozen, speelt een cruciale rol in het aanbieden van zorg. Hij zorgt ervoor dat alles gereed staat voor de pedicure en de kappers, terwijl zijn vrouw en dochter de planning doen en hijzelf voor de koffie zorgt en de veiligheid waarborgt. “Sommige daklozen willen nog weleens een kort lontje hebben, hier houd ik rekening mee, voor een veilige en gezellige sfeer.”

Spanning en schaamte

Elke eerste woensdag van de maand is er mogelijkheid voor de daklozen om zich te laten knippen of te laten behandelen bij de pedicure. Edo: “Sommige hebben veel schaamte, voor bijvoorbeeld stinkvoeten en vieze haren. Het is ook een stukje intimiteit dat plaatsvindt tussen de dakloze en degene die hen behandelt.” Edo probeert dan dusdanig vakkundig op de dakloze in te spelen en de spanning weg te halen door samen in gesprek te gaan.

“Een dakloze merkte laatst op dat hij het niet begreep waarom ik dit deed, je krijgt er immers niks voor terug. Ik haal uit dit werk, die paar uurtjes één keer in de maand, meer voldoening dan uit mijn fulltime baan,” licht Edo toe.

Hartverwarmend

“Het is hartverwarmend om te zien hoe deze inspanningen de daklozen helpen. Er zijn veel vaste klanten en de groep is alleen maar groter geworden, met mensen uit verschillende landen die zich hier veiliger voelen dan terug te keren naar hun thuisland,” vertelt Edo.

De voldoening die de daklozen krijgen van het zien van hun opgeknapte uiterlijk en de blijdschap op hun gezicht is onbetaalbaar. “Stichting Dakloos Apeldoorn blijft zich inzetten voor de meest kwetsbaren in de samenleving, hen voorzien van zowel fysieke verzorging als een gevoel van waardigheid en hoop voor de toekomst,” voegt Van der Steeg toe.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!