Help de bevolking van Oekraïne

Dure tijdrit, geslaagde dag en roze boven

Vrijdag 6 mei 2016

Door Redactie

De ouverture van de Giro d’Italia in de vorm van een tijdrit kost de gemeente Apeldoorn een miljoen euro. Maar dan heb je ook wat. Zeker als de winnaar uit Nederland komt en fantastisch weer tienduizenden op de been brengt en houdt.

De schattingen (100- tot 200.000) bezoekers bleken echter pure luchtfietserij. Een kleine smet waarover straks overigens niemand meer zeurt. Met dank aan coureur Tom Dumoulin, die zijn naaste concurrent na bijna tien kilometer op de pedalen minder dan een halve knipoog achter zich liet.

Apeldoorn vierde gisteren uitbundig feest. En dat begon al tegen het eind van de ochtend toen de binnenstad langzaam maar zeker op toeren kwam. De apotheose volgde op het moment dat Dumoulin zich in de namiddag op de Loolaan in het roze mocht hullen. Met koning Willem Alexander als supporter. Smullen op en rond het parcours, maar ook wereldwijd op de tv.

De gemeente Apeldoorn wees alleen niet op de sportieve winst. Dit soort gebeurtenissen brengt burgers nader tot elkaar luidde het devies al ver voordat de zesde mei aanbrak. Wekenlang keken stad en bevolking uit naar die tijdrit. Als opwarmertjes waren er zo’n 150 evenementen en evenementjes die zich officieel van de kleur roze mochten voorzien. Van crossfietsen door het stadhuis tot breien en her en der in de stad van Italiaanse hapjes proeven.

Zo ook op de dag zelf waar Tim Koldenhof ( ,,het was super’’) samen met Orpheus een feestje bouwde aan de rand het parcours. Aan d overkant bleef de Grote Kerk niet achter. Neringdoenden bakten poffertjes en biologische friet op het kerkplein in de schaduw van het beeld van Wilhelmina. Maar de grootste blikvanger was toch wel de rode bus pal voor de deur van de Apeldoornse schouwburg, die reclame maakte voor een bordeel tussen Breda en Antwerpen. Het is even fietsen en vergeet vooral als je je wilt laten verleiden niet af te slaan bij Zundert. Met zoveel extra informatie op zak stort een mens zich toch graag in het feestgedruis dat dan ook doorging tot ver na moment waarop winnaar Dumoulin droomde van nog een paar in het roze. De Veluwe biedt hem die kans. De kanonnen het klassement komen pas echt in actie op het Apennijns schiereiland. Apeldoorn is daar dan al heel ver weg. Maar hier kunnen we er nog maanden, misschien wel jaren op teren.

 

Foto’s: Gerard Oltmans

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?