Eben Haëzerschool kampioen van de E-Waste Race 2023

Woensdag 28 juni 2023

Door Redactie

De Eben Haëzerschool in Apeldoorn heeft de E-Waste Race 2023 gewonnen, met een indrukwekkende verzameling van 3821 apparaten. Deze overwinning werd beloond met een schoolreis naar het NEMO Science Museum, uitgereikt door wethouder Danny Huizer, belast met energietransitie en duurzaamheid

Van 22 mei tot 15 juni namen tien basisscholen in Apeldoorn deel aan deze uitdaging. Het doel: zoveel mogelijk elektronisch afval inzamelen. In totaal verzamelden de scholen een verbazingwekkende 14.575 oude elektronische apparaten, variërend van oude toetsenborden en kapotte waterkokers tot defecte mobiele telefoons en versleten kabels en adapters.

Strijd der scholen

De strijdende scholen waren De Rietendakschool, Seb@stiaanschool, Prinses Margriet, Eben Haëzerschool, De Eendracht, Het Kroonpad, Het Kompas, De Diamant – Het Rooster, De Regenboog – Osseveld en de Rehobothschool. Het was een spannende race tot het einde, met de Eben Haëzerschool die uiteindelijk de overhand had in het inzamelen van de meeste E-Waste.

Dik verdiend

De winnende school kreeg niet alleen erkenning voor hun verzamelinspanningen, maar ook voor hun bijdrage aan een beter milieu. Door deel te nemen aan de race, leerden de kinderen over het belang van hergebruik en het beheer van waardevolle hulpbronnen.

Tijdens de prijsuitreiking peilde Nando Zwambag, van de E-waste Race, het bewustzijn van de leerlingen over het belang van het apart inzamelen van E-Waste. De leerlingen gaven krachtige antwoorden, waaronder de noodzaak om grondstoffen te sparen, het belang van het bevorderen van een circulaire economie, en de ethische bezorgdheid over kinderarbeid in mijnen.

Wethouder Huizer sprak zijn trots en waardering uit voor de inzet van de leerlingen, en prees hun aandacht voor het onderwerp en de omvang van hun inzameling. Hij benadrukte dat de prijs van de reis naar NEMO “dik verdiend” was.

Noodzaak

De E-Waste Race is bedoeld om het bewustzijn te vergroten over het apart inzamelen van elektronisch afval. In het kader van de race konden bewoners hun elektronisch afval via een website aanmelden, waarna de scholieren het afval thuis ophaalden. Dit draagt bij aan een duurzame kringloop, waarin onderdelen opnieuw kunnen worden gebruikt.

De race was een gezamenlijke inspanning van Circulus, Heel Apeldoorn Repareert (Gemeente Apeldoorn) en Foenix, en werd ondersteund door Stichting Open en Weee Nederland. Heel Apeldoorn Repareert, een initiatief van de Gemeente Apeldoorn, biedt reparatietips en adressen voor reparatiecafés en professionals. Circulus en Foenix zorgen ervoor dat de ingezamelde apparaten op de juiste manier worden gerepareerd of gerecycled.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!