Eduard, een Korsakov patiënt, breng de kerstdagen door bij zijn zus

Woensdag 24 december 2014

Door StrangeArt

Eduard, een Korsakov patiënt, breng de kerstdagen door bij zijn zus. Eduard woont in een verzorgingshuis voor Korsakov patiënten. Ik heb hem een aantal jaren geleden geïnterviewd voor het project “Kijk daar gaar mijn brein”. Toevallig zag ik Eduard met zijn zus bij de Kringloop. Tijd voor een hernieuwde kennismaking. Ik schrijf “hernieuwde kennismaking”, maar besef tegelijkertijd dat je met een Korsakov cliënt elke dag opnieuw kennismaakt.

Eduard heeft een wild leven geleefd. Een leven vol jenever en cocaïne. Een eigen zaak, maar hij was vaak niet aanwezig in zijn antiek zaak, en hij haalde voor zijn drank en cocaïne meer geld uit de kas dan er binnenkwam. Zijn vrouw bestierde de winkel. Dat gaat niet lang goed, geen enkele vrouw pikt het dat je vanaf de ochtend tot de nacht op stap bent. Vrouw ging er vandoor met het jongste zoontje.

Toen begon zijn drankleven pas echt, huis uitgezet, slapend op straat en s’morgens al dronken. Naar eigen zeggen was zijn dagelijkse consumptie: “in de ochtend loop ik naar Dirk van de Broek, haal ik 15 blikjes Bacardi cola, 10 pakken goedkope witte wijn van 1,45. Ga ik aan de IJssel zitten. Klok, klok, klok, klok, klok. Het lijkt heel ordinair maar het is donders ordinair

Hij verloederde, hij dronk zoveel sterkte drank dat hij geen honger meer had. Gelukkig had hij een zus die zich om hem bekommerde, citaat uit het interview met Eduard: “Mijn zus heeft de politie in Deventer opgebeld. Kennen jullie Eduard? Ja, die kennen wij wel want die zit zo 1 keer in de 14 dagen een paar dagen vast. Wegens onbehoorlijk gedrag. Wist u dat hij alcoholist was? Ja. Dat weten wij. Zou u willen zorgen dat hij voor justitie komt? Daar willen wij voor zorgen. Heel graag zelfs. Ik op de Brink voor justitie. Mij ondervraagd, dit en dat, zus en zo. Nou wij sturen u naar Taktus

Eduard brengt nu in 2014 de kerstdagen door met zijn zus. Bij familie dus, en niet in eenzaamheid zoals zoveel cliënten daar in het verzorgingshuis. De ziekte Korsakov ontstaat door (te) veel alcohol drinken en onvoldoende voeding (Vitamine B1 tekort). Veel cliënten hebben tijdens hun alcoholische periode veel kapot gemaakt bij hun naasten. Er is dan ook maar weinig familie die zich om hen bekommeren.
Deze zus is voor hem goud waard, bezoekt hem zeer regelmatig, regelt veel en zorgt voor ontspanning. Was hiervoor een lintje, dan kreeg ze die van mij.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kerst

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?