Een extra vrije dag: wat kan je doen op Hemelvaartsdag?

Woensdag 29 mei 2019

Door Redactie

Zomaar een vrije dag morgen, donderdag 30 mei. Tenminste, voor de meesten. En het is niet eens weekend. Maar wel Hemelvaartsdag. En dus zijn er een aantal dingen die je kunt gaan doen. Of gewoon in bed blijven, dat kan natuurlijk ook. Maar mocht je wel iets actiefs willen doen, check dan vooral even deze tips.

Dauwtrappen, zegt dat je nog wat? Dat deden mensen ‘vroeger’ met Hemelvaartsdag. En nog steeds kan het. Moet je dus wel vroeg opstaan. Tussen 06.00 en 08.00 uur kan je gratis dauwtrappen bij het Nationale Park de Hoge Veluwe. Sommigen staan zelfs om 03.00 uur op om te dauwtrappen; op blote voeten dansen en zingen op het natte gras. De mensen geloofden namelijk dat de dauw een genezende werking had. Als je trouwens na het dauwtrappen zin hebt in wat te eten, kan je vanaf 07.00 uur terecht bij het Parkrestaurant.

Dat dauwtrappen kan overigens ook bij de Boerderij Beekbergen. Zij hebben een fietstocht, waarvoor je je vanaf 10.00 uur kunt inschrijven. Starten kan tot 12.00 uur. Aansluitend kan je ook nog mee-eten tijdens de barbecue.

Net zoals de afgelopen jaren is het ook weer Nationale Stoomtreindag. En dus kan je een ritje maken met een oude locomotief van de Veluwse Stroomtrein Maatschappij (VSM). Er wordt een zogeheten ‘intensieve dienstregeling’ gereden wat inhoudt dat er elk half uur wel een trein rijdt vanaf station Apeldoorn. Voor het hele schema, check deze link. Meerijden kost 10 euro, kinderen van 4 tot en met 12 jaar betalen 7,50 euro. Meenemen van je fiets is gratis.

In Sportpark Orderbos wordt van 11.00 tot 18.00 uur voor de 10de keer het Ensing Autoverhuur Zeepkistenrace Festival gehouden. Kinderen van 5 tot en met 12 jaar kunnen meedoen aan de races met een zelfgebouwde zeepkist zonder motor. Aan het eind van de baan is een berg zand die ze moet laten stoppen. Naast de races is er nog meer te doen op het terrein. Zo is er van alles te eten en kunnen kinderen zich vermaken op de stormbaan of de tokkelbaan, een spelletje bubbelvoetbal doen of lasergamen in het Orderbos. Voor mensen die liever alles mee willen pakken van het evenement is er een festivalcamping. Gratis entree.

In Wenum Wiesel, bij de Wenumse Watermolen (die overigens draait), is ook wat te doen. Daar is namelijk van 9.30 tot 16.30 uur een Brocante Boerenmarkt. Een markt met vintage spullen en ook antiek, brocante en industriële onderdelen zijn er te vinden. Verder staan er een aantal Franse vervoersmiddelen en ook hier is wat te eten te vinden. Toegang kost 3 euro per persoon, kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis. Voor parkeren hoef je niks te betalen.

Iets buiten Apeldoorn, is er ook een braderie, Vaasaqua. Met heel veel boeken (het is de grootste boekenmarkt van de provincie, en 150 kramen met andere spullen. Er is muziek, een kunstmarkt en ook een kinderplein voor de aanwezige jonge bezoekers. Het evenement duurt van 9.00 uur tot 20.00 uur.

Net als vorig jaar wordt ook dit jaar op Hemelvaartsdag weer de Marialust Rally gehouden. Een rally van ongeveer 90 kilometer die vanaf 13.00 uur start op een verrassende locatie. Daarna wordt er een route gereden over de Veluwe en rond 16.30 uur komen de deelnemers terug bij Marialust. Inschrijven kan hier.

Wie van Nederlandstalige muziek houdt kan ook nog naar de MediaMarkt aan de Voorwaarts. Daar komt om 19.00 uur de zanger Django Wagner zijn album ’10 jaar, Het Beste van’ presenteren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Uit in Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!