Een feestelijke 48ste editie van de Midwinter Marathon Apeldoorn

Maandag 6 februari 2023

Door Kevin van Es

Na 2 jaar afwezigheid was het tijd voor de 48e editie van de Centraal Beheer Midwinter Marathon. Tijdens het oudste nog bestaande hardloopevenement van Nederland lopen de deelnemers verschillende routes door heel Apeldoorn en moedigen toeschouwers de lopers in grote getalen aan. Met zo’n 14.000 inschrijvingen was het een drukbezocht evenement dat door 475 vrijwilligers in goede banen werd geleid.

Een gezellige en sportieve sfeer

Het is zondag, de slotdag van Midwinter Marathon Apeldoorn. De dag begint met een regenbui, maar dit mag de pret niet drukken. Langzaam stroomt het terrein vol en wordt het aan de hekken langs de route steeds drukker. De start en finish van alle afstanden is aan de Loolaan. De sfeer langs de route in het centrum is feestelijk, mede door de muziek die op verschillende locaties wordt gemaakt.

De kidsrun

De dag begint om 10:00 aan de Loolaan met de Centraal Beheer Kidsrun. Hierbij lopen kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud een afstand van 500 meter of 1 kilometer. Een van de deelnemers van de Centraal Beheer Kidsrun is de 11 jarige Cas uit Apeldoorn. Hij loopt dit jaar voor het eerst mee en heeft hard getraind om fit aan de start te staan.

Rond 09:40 lopen de kinderen met hun begeleider naar de start. Het is bijna tijd voor de Centraal Beheer Kidsrun. Wanneer de dj een net iets te hard nummer instart denkt één van de jongste deelnemers dat de marathon is begonnen. Hij ziet zijn kans schoon en gaat als eenling van start. De aanwezige presentator waarschuwde nog zo “jullie mogen gaan lopen wanneer de kinderburgemeester het startschot heeft afgeschoten”. De fanatieke, jonge man wordt snel teruggehaald door een alerte ouder. Na het startschot van Jolie, de kinderburgemeester van Apeldoorn, is de Centraal Beheer Kidsrun officieel begonnen. Het publiek is onder de indruk van sommige kinderen. “Let op de loopstijl van die jongen in het CSV-trainingspak, dat is zo knap op die leeftijd” valt een van de toeschouwers op.

Leuk voor iedereen

Voor sommige deelnemers is deze editie de eerste Midwinter Marathon, maar er zijn ook veel lopers die al vaker mee deden. Zo ook de 59-jarige Harry uit Deventer. Hij loopt de 10 Engelse mile en weet precies wat hij kan verwachten, want hij liep de Midwinter ook al eens in 2018. Hij is een ervaren hardloper en doet vaker mee aan hardloopevenementen en -wedstrijden. Toch is de Midwinter Marathon voor Harry bijzonder: “De prachtige omgeving maakt de Midwinter Marathon speciaal.”

Vrijwilligers

Een evenement zoals de Midwinter Marathon is niet te realiseren zonder vrijwilligers. Een van de van de Midwinter Marathon vrijwilligers is Gerben (55) uit Apeldoorn. Hij is medeverantwoordelijk voor de omkleed faciliteiten voor de deelnemers en vertelt: “Ik heb de Midwinter Marathon meerdere keren gelopen. Helaas is dit niet meer mogelijk door een blessure, maar ik wilde mij alsnog blijven inzetten voor dit evenement,” aldus Gerben. Op de vraag wat er leuker is, deelnemen aan de marathon of helpen als vrijwilliger reageert Gerben “Meelopen is natuurlijk leuker. Maar gelukkig is de sfeer hier langs de kant ook gezellig, ik ben blij dat ik er bij ben!”

Verschillende afstanden

Inschrijven was mogelijk voor zes verschillende afstanden. Vrijdag 3 februari trapte de Midwinter Marathon af met de Centraal Beheer Night Run (4 km). De volgende dag, zaterdag 4 februari, was het tijd voor de Kroondomein Het Loo Marathon (42 km). Op de slotdag (zondag 5 februari) stonden er vier afstanden op het programma: Centraal Beheer Kidsrun (500 meter/1 kilometer), Decathlon Mini-Marathon (16,1 kilometer), Convins Asselronde (25 kilometer), Centraal Beheer Acht van Apeldoorn (8 kilometer).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!