Een huisje dat zelf de zon zoekt

Donderdag 23 november 2017

Door Gerard Oltmans

MiniStek is een Tiny house, een klein huisje (circa 22 vierkante meter) dat volledig zelfvoorzienend is qua energiegebuik. Op 23 november opende wethouder Detlev Cziesso dit huisje dat, als model op ware grootte, aan de rand van het Zwitsalterrein is neergezet. Bedoeld voor, in eerste instantie,  een eenpersoonshuishouden. Of zoals de ontwerpers zeggen voor twee mensen die heel graag vlak bij elkaar willen zijn. Want knus is het.

De energie wordt gevangen door zonnepanelen op het dak. Een dak dat naast de optimale schuinte ook nog eens met de zon meedraait. Een bijkomend voordeel is ook dat in de loop van de dag het uitzicht verandert. Altijd op de zon gericht, opstaan met de zon en gaan slapen met de ondergaande zon. Wie zou dat niet willen.

De MiniStek is gebouwd van natuurlijke materialen, damp-open (zodat er altijd een prettige luchtvochtigheid is) en zo min mogelijk installatiewerk. Doel is nu om een volledig werkend prototype neer te zetten, dat ook werkelijk volledig zelfvoorzienend is.

Opening Ministek op woensdag 22 november door Wethouder Cziesso.

 

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?