Kijk op de Wijk: Het centrum

Vrijdag 4 september 2015

Door Jos Jansen of Lorkeers

© Jos Jansen of Lorkeers

Als je iets lekkers eet, neem dan kleine hapjes. Je doet dan veel langer met een heerlijk gerecht. Misschien hebben jullie het door. Ik beschrijf de Apeldoornse wijk ook met heel kleine hapjes. “Anders ben je er zo doorheen en mis je vast echt heel veel mooie dingen” is mijn motto. Met deze gedachte gaat mijn blog van de maand dan ook maar over een klein deel van het centrum.

Misschien heb je al eens gehoord over “de 9 straatjes” van Amsterdam? Apeldoorners houden het bescheiden bij de “4 straatjes en een plein”. De vier straatjes zijn de Korenstraat, Mariastraat, van Kinsbergenstraat en de Kapelstraat. Het plein is het Leienplein.

Twee straten hebben een religieuze herkomst: de Mariastraat en de Kapelstraat. De Mariastraat liep naar het centrum en eindigde bij de Mariakerk. Deze kerk stond waar nu het Raadhuisplein is. De Kapelstraat is genoemd naar de Antoniuskapel. Ook deze kapel is al lang gesloopt (1808). Alleen één vroegere buitenmuur is er nog, de achtermuur van het pand waar Dynabyte/ Kijkshop zitten.

De herkomst van de korenstraat is heel logisch. Ze liep vanuit het centrum naar de enk van Apeldoorn, waar de korenvelden midden 19e eeuw nog in ruime mate aanwezig waren.

En dan het Leienplein. Deze is genoemd naar het Leienhuis dat is gebouwd door architect/aannemer Chris Wegerif. Met materialen afkomstig van een gesloopte kerk bij het Station ontwierp en bouwde aannemer/architect Wegerif het Leienhuis. De leien geven het een heel bijzonder uiterlijk. De huidige leien aan het pand zijn niet meer origineel: de oude waren aan vervanging toe en bij een renovatie werden ze vervangen. Het patroon waarin ze op het dak liggen is nog wel naar het ontwerp van Wegerif.

De van Kinsbergenstraat is genoemd naar Admiraal van Kinsbergen, de laatste zeeheld van Nederland. Piet Hein en Maarten Tromp zijn veel bekender, maar van Kinsbergen had ook een glorieuze carrière bij de Marine. Waarom is een straat in Apeldoorn genoemd naar een zeeheld? Heel eenvoudig! Van Kinsbergen sleet zijn laatste jaren in Apeldoorn. Hij woonde lange tijd in Elburg, maar verkaste naar de drogere Veluwe “in verband met een borstkwaal”. Hij was rijk en liet Apeldoorn in gulle mate meedelen in zijn fortuin. Hij stichtte een meisjesweeshuis en een dorpsschool en betaalde voor Apeldoorn een brandspuit en toebehoren. Kijk maar eens naar het beeld naast het Stadscafe, dat vroeger “Stadscafé van Kinsbergen” heette. De kanonnen en de golven waar van Kinsbergen op zit beelden de carrière van van Kinsbergen uit. De houding geeft de goedgeefsheid van hem aan, “schenkende handen” voor de gemeenschap van Apeldoorn.

En die kleine hapjes, lekker eten? Daarvoor is het “proefstraatje” – een naam bedacht door de horeca aan de Van Kinsbergenstraat – natuurlijk een uitgelezen gelegenheid. Een straatje met ruime keuze aan restaurants.

De foto’s bij deze blog zijn gemaakt bij de “vier straatjes en een plein”. Wanneer ga je daar eens rondkijken en proberen de plekken van de foto’s te vinden?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!