Kijk op de wijk: Parkenbuurt

Zaterdag 28 februari 2015

Door Jos Jansen of Lorkeers

© Oud-Apeldoorn

Het leuke van Apeldoornse wijken: er zijn er veel en ze zijn allemaal verschillend. En wie heeft er niet een favoriete wijk? De wijk waar ik woon (de Maten) is niet mijn favoriet. De Parkenbuurt staat eerste op mijn lijst van “mooie en bijzondere wijken”.

Waarom ik de wijk zo mooi vind? Dit komt vooral door de Engelse landschapsstijl: mooie parken met prachtig aangelegde vijvers en decoratieve objecten, de meer of minder gebogen lanen met langs de weg verschillende bomen en de statige en soms monumentale villa’s.

Het ontstaan van de Parkenbuurt ligt in het jaar 1874. Het landgoed “De Pas” wordt gekocht door Hendrik Christiaan van der Houven van Oordt – een wat we nu zouden noemen projectontwikkelaar. Hij had grootse plannen met zijn nieuwe bezit. Hij wist dat er in Apeldoorn binnen afzienbare tijd een station zou worden geopend. En dat gebeurde inderdaad;  Mei 1876 werd het station geopend. Van der Houven van Oordt had ondertussen niet stilgezeten. Er was een park aangelegd en hij had met Koning Willem III overlegd dat het park “Oranjepark” mocht heten. De koning opende het park op dezelfde dag als het station.

Er waren wegen ontworpen en deze waren al voor een deel aangelegd. De verkoop van kavels in de nieuwe buurt was begonnen en de komst van de nieuwe bewoners had vele gevolgen voor Apeldoorn. De nieuwe bewoners stelden hele andere eisen aan winkels, vermaak en aan scholen.

De Dorpsstraat veranderde daardoor van karakter en van naam: het werd de Hoofdstraat en er werd een HBS gebouwd. Aan het “Prins Hendrikplein” – nee: niet de Hendrik van Wilhelmina maar een broer van Koning Willem III. Die school kwam aan een pleintje aangelegd door een andere projectontwikkelaar. Die had de grond aan de gemeente geschonken (net zoals trouwens van der Houven van Oordt gedaan had). Hij had daarbij wel de bepaling meegegeven: “Beplanting mag niet hoger worden dan manshoogte ”. Hier heeft de gemeente zich niet echt aan gehouden. In 1933 werd een eik geplant bij de 400e geboortedag van Willem van Oranje. Die eik is iets hoger dan “manshoogte”. Het hekje om die boom werd trouwens ontworpen door Pieter Puype: inwoner van de Parkenbuurt en kunstenaar die meerdere kunstwerken in Apeldoorns Openbare ruimte ontwierp.

Er valt over de Parken natuurlijk nog veel meer te vertellen. Wilt u meer weten? Loop dan op zondag 8 maart mee met een gids van Apeldoorns Gidsen Collectief. Zij vertellen nog veel meer wetenswaardigheden en achtergronden over “waarom ziet de Parkenbuurt er zo uit en” en “welke gevolgen had de aanleg van de Parkenbuurt voor Apeldoorn”.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!