Kijk op de wijk: Zevenhuizen

Zaterdag 11 april 2015

Door Jos Jansen of Lorkeers

De wijk van maand is deze keer Zevenhuizen: een verrassend gevarieerde wijk. De huizen zijn heel divers: huisjes uit eind 1900 tot flats die in 2014 gerenoveerd werden. Misschien telt deze wijk wel het meestal aantal nationaliteiten onder haar inwoners?

De geschiedenis van deze wijk begint lang geleden. In een geschrift uit de zestiende eeuw wordt de wijk al genoemd: “een kamp met zeven huizen”. Inderdaad: in het begin stonden er maar zeven huizen in het hele gebied. Vandaar de logische naam Zevenhuizen.

Op de kaart van 1807 van J.D. de Man is het gebied “Zevenhuizen” weergegeven. Onderaan is de Deventerstraat nog net zichtbaar. Aan de overkant ligt het Landgoed Welgelegen. Het kanaal, tegenwoordig een van de grenzen van de wijk is er nog niet. De aanleg daarvan begon in 1825.

© Oud -Apeldoorn

Het deel “Oud-Zevenhuizen” stamt uit eind 1800 / begin 1900. Een van de eerste straten is de “Oosterlaan” : vrijstaande huizen of twee-onder-een-kap. De vraag rijst: “zijn het wel Apeldoornse huuskes”? Een scherpslijper vindt van niet: de kap is niet gebroken dus “mag het geen Apeldoorns huuske heten”. De wijk groeide maar langzaam: huisje voor huisje werd bijgebouwd, af en toe werd een groot kavel gesplitst zodat er een extra huis gebouwd kon worden.

Apeldoorn groeide uit zijn voegen
De grote groei van de wijk kwam in de jaren ’60. Apeldoorn groeide uit zijn voegen; nieuwbouw Zevenhuizen werd gepland. Een groot aantal huizen was nodig om werknemers van bedrijven die naar Apeldoorn kwamen, zoals Philips, TNO en de Belastingdienst, te huisvesten Er moest zo veel gebouwd worden dat voor het eerst “echte flats” in Apeldoorn verschenen. De uitbreiding van de wijk Zevenhuizen werd verdeeld in vier zones: Anklaar, Sprenkelaar, Sluisoord en Mheen.

Natuurlijk werd er ook aan “Groen in de stad” gedacht: tussen De Mheen en Sluisoord werd een grote groene long gepland: het Mheenpark. Het park is maar liefst 22 hectare groot: zo ongeveer 44 voetbalvelden. Het park nodigt uit om te bewegen: fietsen, skeeleren en skaten (op de skatebaan). Maar natuurlijk is het ook ideaal om eens te wandelen. “Zo maar een stukje wandelen” of een wandeling waarbij ook nog kennis wordt opgedaan. Het IVN heeft een bomenroute uitgezet in het park en hier een mooie website voor gemaakt inclusief een boekje over het park en een route langs de 27 verschillende boomsoorten.

Nieuwsgierig geworden? fiets , wandel of skate eens door deze zeer gevarieerde wijk.

 

Stukje oud-zevenhuizen met op de achtergrond nog net “Nieuw Zevenhuizen” zichtbaar

 

Pand aan de Groenoordlaan: “Het bijzonderste pand van Zevenhuizen”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!