Een literair feest in Apeldoorn: Boekenweek 2024

Vrijdag 15 maart 2024

Door Jasmijn ten Napel

In maart 2024 staat Apeldoorn in het teken van de Boekenweek, een jaarlijks terugkerend evenement waarbij boeken en lezen centraal staan. Dit jaar is het thema ‘Bij ons in de familie’, met als hoogtepunt het Boekenweekgeschenk, geschreven door de Chabot familie. Casper Schaaf, bedrijfsleider van het filiaal van boekhandel Broekhuis in Apeldoorn, vertelt enthousiast over de voorbereidingen voor de Boekenweek.

Aftrap boekenweek

“Jaarlijks is het officiële boekenbal in Amsterdam. Daarbij zijn veel schrijvers aanwezig en bn’ers. Het leek ons leuk om dit concept ook in Apeldoorn te organiseren en daarmee de boekenweek van 2024 af te trappen,” vertelt Casper Schaaf. In samenwerking met CODA en Orpheus zal boekhandel Broekhuis een avond organiseren waar bezoekers in gesprek kunnen gaan met auteurs en zelfs handtekeningen kunnen bemachtigen. Halverwege de avond gaat de bar op het toneel open en kan er op datzelfde podium gedanst worden op de muziek van de band ‘That Day’.

Apeldoornse schrijver en presentator Bas Steman zal optreden als gastheer en in gesprek gaan met bekende schrijvers Tommy Wieringa, Özcan Akyol en Connie Palmen. Samen zullen ze reflecteren op de inspiratie achter hun boeken en de thema’s die hen drijven.

Tijdens de boekenweek kunnen boekenliefhebbers bij aankoop van boeken ter waarde van minimaal 15 euro het geschenk, genaamd “Gezinsverpakking”, gratis ontvangen bij de boekhandel. “Dit is voor het eerst dat niet één schrijver is gekozen voor het boekenweekgeschenk maar een hele familie. Normaliter wordt er een wat oudere schrijver met een hele carrière achter zich gekozen, ze gaan ervan uit dat dit jaar het geschenk ook een jongere doelgroep zal aanspreken,” aldus Schaaf.

Casper deelt zijn passie voor boeken met veel leesliefhebbers: “Eigenlijk vind ik elk genre wel leuk, ik ben nu bijvoorbeeld meer kinder-jeugdboeken aan het lezen omdat ik twee jonge kinderen heb. Maar, als ik dan echt een favoriet moet kiezen is het: ‘de niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet.’

Een feestje in de winkel

Hij benadrukt het belang van het evenement voor het stimuleren van leesplezier. “Klanten kijken er echt naar uit, het is wel het hoogtepunt van het jaar voor ons. In de winkel is het twee keer zo druk, een feestje!” Daarnaast zal in de boekenweek bij Broekhuis in de winkel een lezing plaatsvinden met twee prominente schrijvers, Olaf Koens en Pieter Waterdrinker. “De verslaggever en journalist zullen elkaar interviewen, zodat we meer te weten krijgen over hetgeen wat ze schrijven.”

“Het belooft een leuke avond te worden, doordat we het boekenbal samen met CODA organiseren met als locatie Orpheus voegen we de doelgroep samen en zal het een hele leuke avond worden hier in Apeldoorn,” voegt Casper toe. Meer weten? Neem dan een kijkje op de website van Boekhandel Broekhuis.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!