Een natte ambiance voor d’Élégance

Zondag 2 juli 2017

Door Gerard Oltmans

Gelukkig niet zo extreem als van tevoren werd verwacht, maar het miezertje dat af en toe het Concours d’Élégance lastig viel mocht de pret niet drukken. Het Concours d’Élégance bij paleis het Loo was weer om te smullen. De liefhebbers van techniek luisterden geïnteresseerd naar de eigenaren van oude techniek en de bewondering en verwondering wat er toen reeds mogelijk was bleek uit de reacties van de toehoorders. En dan de fotografen…. Alles werd onder elke hoek vastgelegd al of niet met manlief die naast de auto gaat staan met een blik van ,,het staat wel, he”. Waarschijnlijk is zijn volgende stop bij de ‘klein-kijkers’, oftewel de mensen die een modelletje uitzoeken van de auto die zij zojuist bewonderden.

Zoals gesproken werd over de lijnen van de auto, over de uitrusting en de aankleding. Jong en oud stond te snoepen van jong en oud. Want de élégance zat niet alleen in de auto’s, sfeer en aankleding is net zo belangrijk. De oude tijden, ‘entourage’, want daar gaat het om.

Naast ‘de pronkers’ heb je ook ‘de gebruikers’, liefhebbers die de auto gebruiken waarvoor hij bedoeld is: rijden, racen en touren. Ook dat trok zijn sporen op de Oprijlaan naar het Paleis, genieters aan de zijkant van de brullende motoren in het midden. Straatracen pur sang.

Neuzen… dat is voor een observeerder een leuk ontdekkingspunt. De ontwerpen van vroeger versus de vormwil van tegenwoordig. Maar natuurlijk ook eigenaren spotten bij de behorende auto’s, matcht in heel veel gevallen. Niets over zeggen natuurlijk, want ‘ik heb ook een Porsche en dan kleed ik mij ook zo’. Of de eigenaar die bij nadere beschouwing zoveel ruimte heeft op zijn achterbank dat zijn dochtertje er in verdwijnt.

Bij vertrek spot ik nog een oude liefde van me, staat daar zomaar tussen al het ‘blik’. Uit een Italiaanse Mini stapt de bestuurster en haar man roept naar haar ‘bella’ en bij het verkeerslicht spot ik de eigenaar van de eerder vastgelegde American Musclecar . Dat maakt het feestje van het Concours d’Élégance in Apeldoorn compleet.

Vandaag, zondag 2 juli, nog tot 18 uur te bezoeken bij Paleis het Loo.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!