Een terugblik op de reeks ‘Kijk op de Wijk’ van Jos Jansen of Lorkeers

Zaterdag 2 maart 2024

Door Ben Eggermont

Gedurende vele jaren schreef Jos Jansen of Lorkeers artikelen voor de rubriek ‘Kijk op de Wijk‘. Op elke vrijdag van de eerste volle week van de maand verscheen er een artikel van zijn hand, verlucht met foto’s en verrijkt met vele wetenswaardigheden over de betreffende wijk, buurt of straat.

Zijn laatste bijdrage is op 5 januari 2024 gepubliceerd en ging over de Zwolse Binnenweg. Zijn eerste bijdrage dateert van 28 februari 2015 over de Parkenbuurt. In die 9 jaar heeft hij in totaal 101 bijdragen geschreven.

Kortgeleden sprak ik hem over zijn ervaringen.

Weet je nog hoe het idee ooit is ontstaan?
“Er was destijds iemand die werkte bij Apeldoorn Direct, dat was Frank Morhee. Hij schreef voor Apeldoorn Direct. Ik was destijds al stadsgids bij het Apeldoorns Gidsen Collectief en Frank vroeg of ik vanuit die invalshoek stukjes zou willen schrijven over Apeldoorn. Na een uurtje sparren waren we er uit, ik zou maandelijks een stuk maken. Frank wilde eigenlijk een wekelijkse column, maar dat werd me teveel in die tijd was ik ook nog gewoon aan het werk.”

En lukte dat een beetje?
“Ik begon eigenlijk een beetje ongelukkig met wijken, maar daar ben ja al snel klaar mee. Om toch verder te kunnen ben ik overgestapt op thema’s, dat gaf me veel meer ruimte. Mijn eerste thema was Het Centrum, beesten heb ik ook weleens gedaan of op basis van cijfers. Zo maakte ik reeksen op straatnaamniveau samen. En daar is het uiteindelijk ook mee gestopt. De laatste reeks was er een met straten op basis van het alfabet, niet echt creatief maar wel praktisch.”

Bereidde je nog voor als je weer een blog geschreven moest worden?
“Als ik een thema uitgezocht had, zocht ik daar de straten bij en in het begin probeerde ik daarbij alle foto’s te maken. Dan had je die alvast klaar, je weet maar nooit wat het weer doet. In de tijd dat ik nog werkte fietste ik er werktijd even langs om de foto’s te maken.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!