Kijk op de Wijk: Zwolse Binnenweg

Vrijdag 5 januari 2024

Door Jos Jansen of Lorkeers

Bij mij was de eerste gedachte toen ik deze naam las: binnenweg? dan moet er ook een buitenweg zijn! Maar een straat met de naam Zwolse Buitenweg kon ik in Apeldoorn niet vinden. Wel vond ik een Zwolseweg. Zou die dan eigenlijk “Zwolse Buitenweg” moeten heten? De straatnamencommissie besliste anders.

Ik heb gezocht in de raadsnotulen van Apeldoorn die te vinden zijn in het online archief van CODA. Maar helaas: wanneer de naam die straat kreeg is niet te vinden. Er komt wel “Zwolsche Binnenweg” voor maar dan pas in 1923. “Bijdrage in de verbeteringskosten van de Zwolsche Binnenweg”. Dus blijkbaar bestond die straat toen al zo lang dat er verbetering nodig was? De notulen die online te vinden zijn beginnen pas in 1916. De beslissing over de straatnaam was vast eerder. Want als ik op kadastralekaart.com zoek vindt ik dat het oudste huis uit 1900 stamt. “Gemiddeld stammen de huizen uit 1927 – dus relatief oud” staat ook op deze site.  Dus de straat stamt vast uit zo ongeveer 1900.

Niet iedereen die deze blog leest zal de “Zwolse Binnenweg” weten te vinden. Daarom even een korte uitleg. Als je vanaf de Kerklaan over de Koninginnelaan richting Anklaarseweg rijdt is zie je aan de rechterkant de Bas Backerlaan. Na ongeveer 75 meter is dan links de Zwolse Binnenweg.

Het is, zoals ik al schreef, een redelijk oud straatje: “gemiddeld uit 1927”. Maar daarom niet minder mooi. Heel veel van die typisch Apeldoornse huussiens:  gebroken kap. Veel huizen met een garage erachter. Niks mis mee.

Maar waarom koos ik deze weg voor mijn laatste blog? Zoals ik bij het begin van de serie “A t/m Z” al schreef had ik geen inspiratie en koos daarom voor een a-b-c-tje. En ik houdt wel van wegen met een beetje een bijzondere naam. Daarom kwam ik op de Zwolse Binnenweg uit. Tijdens het schrijven van de blogs uit deze serie merkte ik dat het plezier in het schrijven steeds minder werd: het werd een verplichting in plaats van een leuk verzetje. Daarom besloot ik ná de Z te stoppen met schrijven van “kijk op de wijk”. Een ogenblikje heb ik nog overwogen om dan maar te switchen naar Zwanenweg. “Iets met Zwanenzang” had ik in gedachten. Maar ik schreef al eerder: “ik ben systeembeheerder geweest en die zijn vrij lui”. En de foto’s stonden al op de sd-kaart.. Dus nee: dan toch maar gebleven bij de Zwolse Binnenweg.

Zoals ik al aangaf: dit is de laatste “kijk op de wijk”. Misschien gaat iemand anders het stokje overnemen? Misschien ook niet. We gaan het zien. Maar in ieder geval wens ik allen het beste voor de toekomst. “Probeer er wat leuks van te maken” is mijn streven en hopelijk werken de omstandigheden mee.

Naschrift van de redactie van Apeldoorn Direct

Beste Jos,

Heel hartelijke dank voor de wijze waarop jij al vele jaren maandelijks je bijdrage leverde voor de rubriek “Kijk op de wijk”. Dank voor al het zoekwerk naar eigenaardigheden en interessante weetjes over de door jou bezochte straten en wijken. Zo zijn de Apeldoornse lezers heel wat wijzer geworden door jouw spitwerk. En niet te vergeten de vele kilometers die je heb moeten afleggen voor het maken van de vele foto’s die je hebt gemaakt.

Het redactieteam van Apeldoorn Direct

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!