Energie uit de groene container

Dinsdag 1 juli 2014

Door Redactie

Redactie


Inwoners van de gemeente Apeldoorn kunnen vanaf 2 juli groene stroom uit hun groene container krijgen. Dit is het resultaat van een nieuwe samenwerking tussen de Apeldoornse Energiecoöperatie deA, Greenchoice, Circulus en Attero (voorheen VAR).

Door gezamenlijk op te trekken, sluiten de partijen de kringloop van GFT dicht bij huis. Deze kringloop begint bij de inwoners op het moment dat zij hun GFT-afval in de groene container doen. Het GFT-afval wordt vervolgens door Circulus opgehaald en afgeleverd bij Attero in Wilp. Bij de vergisting van dit GFT komt biogas vrij dat een speciale motor omzet in elektriciteit. Inwoners van de gemeente Apeldoorn kunnen deze groene stroom vervolgens afnemen via deA.
 

Een mooie kringloop

Elk jaar in het voorjaar kunnen inwoners uit Apeldoorn als beloning voor de gescheiden inzameling bij Circulus een aantal zakken compost ophalen. Deze compost maakt Attero ook in Wilp. Naast compost kunnen inwoners uit de gemeente Apeldoorn nu dus ook via deA energie terug geleverd krijgen. Groene energie uit de eigen groene container. Een mooie kringloop.
 

Garanties van Oorsprong

De producenten van duurzame energie ontvangen Garanties van Oorsprong voor de energie die zij duurzaam opwekken. De Garanties van Oorsprong van de GFT-vergister zijn door Attero verkocht aan Greenchoice, de energiepartner van deA. deA kan hiermee aantonen dat de energie van deA die via Greenchoice geleverd wordt ook echt groen is.

deA beschikt nu over Garanties van Oorsprong van Waterschap Vallei en Veluwe, Kalvermesterij Kroes uit Uddel en nu dus ook van Attero. Allemaal op fietsafstand van Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!