‘Even ontspannen rondneuzen’

Donderdag 10 augustus 2023

Door Kevin van Es

Het Apeldoornse Marktplein staat vol met rood-wit-rood-wit-rode kramen, vol met antieke goederen vanuit heel het land. Een middagje rondstruinen, met het gevoel alsof je op een oude zolder staat. De Antiek- en curiosamarkt stond voor de derde, en laatste, keer dit jaar in de binnenstad van Apeldoorn.

Parels

Oude blikken, guldens, poppen, spelden, lampen, glazen, beelden, collectebussen van het Leger des Heils, sieraden en fotolijsten: zomaar een greep uit het grote aantal producten dat tentoongesteld wordt in de kramen. Jenny woont in Deventer en is vanochtend per trein naar Apeldoorn gekomen. Tijdens de afgelopen twee edities, op donderdag 13 en 27 juli, kon ze niet aanwezig zijn vanwege werk. Vandaag had ze de kans om toch te gaan: ‘Een deel van mijn familie verzamelt al jaren dingen, zoals postzegels en guldens. De echte pareltjes heb ik hier vooralsnog niet gezien.’ Wel heeft ze wat bestek gekocht.

Vroege ochtend

Ook onder de standhouders heerst een tevreden sfeer. Voor Johan van Gool is het de 5de of 6de editie op het Marktplein. Om vandaag op tijd in Apeldoorn te komen, vertrok hij rond 04:00 vanuit Breda: ‘Maar dat was het zeker waard. Het is mooi weer en we hebben allemaal mooie spullen om ons heen.’ Tijd voor een rondje heeft Johan niet, hij kan zijn spullen niet alleen laten. ‘Enkele spullen komen van een landhuis in Epe. Hier woonde de meneer die het kliklijstje uitvond. Na zijn overlijden hebben zijn kinderen wat spullen van hem verkocht.’

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!