Feestelijke Kerstpakkettenactie in Apeldoorn: Een Warm Gebaar voor zwerfjongeren

Woensdag 6 december 2023

Door Kevin van Es

Kerst hoort een warme en gezellige tijd te zijn voor iedereen. Mensen in een lastige situatie kunnen tijdens de laatste weken van het jaar al helemaal wat aandacht gebruiken. In Apeldoorn bezorgd Stimenz (Jongeren Informatie Punt, Outreachend Team Stimenz, Hfftig) een grote groep dakloze jongeren een extraatje tijdens de feestdagen. Marco Betman is werkzaam bij Stimenz en vertelt meer over het initiatief.

Het uitdelen van pakketten gebeurt al enige tijd, zo vertelt Marco: “We doen het al zo’n 15 jaar, misschien wel langer. Het is elk jaar weer een hoogtepunt voor de jongeren. Ze krijgen amper spullen, laat staan een waanzinnig kerstpakket met alles erop en eraan. Op deze manier laten we de jongeren zien dat ze erbij horen,” aldus Marco.

Hartverwarmend

De afgelopen dagen hebben verschillende Apeldoorners een tas met boodschappen langsgebracht. Dit doet Marco en de andere vrijwilligers veel goed: “De reactie vanuit de stad is geweldig. We hebben deze week mensen tassen vol met spullen zien brengen, dat laat de betrokkenheid met de jongeren zien.”

De vrijwilligers stellen ruim 120 kerstpakketten samen. Een mooie, maar pittige klus. “We maken pakketten voor jongens en meisjes. Dit is niet helemaal 50/50 verdeeld, maar we maken zeker 40 á 50 pakketten voor meiden. Het hele proces kost enige tijd en inspanning, maar het is elk jaar een zegen om dit te doen,” legt Marco uit. Het eerste pakket wordt uitgereikt door wethouder Sunita Biharie, een hele eer als je het Marco vraagt: “De jongeren vinden het bijzonder. Er zijn wel vaker wethouders aanwezig geweest, dat doet de gemeente goed.”

De stichting hoopt nog veel verzorgingsproducten te mogen ontvangen, zoals deodorant, shampoo en tandpasta. Daarnaast is eten wat lang houdbaar is ideaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan blikken soep, voedzame koeken, maar ook lekkere dingen. “Wat nog niet in grote hoeveelheden binnenkomt zijn sokken en handschoenen, erg belangrijk met de koude dagen en nachten,” vertelt Marco.

Een heel event

De pakketten worden 18 december overhandigd aan de jongeren, de vrijwilligers maken er ieder jaar een heel evenement van, zo vertelt Marco: “De kern is al die tijd hetzelfde gebleven, de aankleding eromheen blijft veranderen.” Zo vertelt Marco dat er afgelopen jaar poffertjes zijn uitgedeeld, een andere editie was er zelfs een speciale winter-barbeque voor de jongeren. “Ook dit jaar krijgen de jongeren iets te eten en te drinken. Een van onze oud jongeren, die nu zijn eigen huis en een baan als kok heeft, komt hamburgers en hotdogs maken voor de doelgroep. Je ziet de jongeren echt met een big smile vertrekken,” aldus Marco.

De actie loopt tot en met 12 december. De spullen kunnen ingeleverd worden bij het Jongeren Informatie Punt, aan Asselsestraat 65.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!