Fortunate Sons: een fijn feest van herkenning

Zaterdag 20 oktober 2012

Door Peter Vroon

‘Ouwe lullen moeten weg!’ zongen Koot en Bie. Ouwe lullen moeten helemaal niet weg. Neem het van mij aan. De muziek van Creedence Clearwater Revival leeft!
Alleen heeft niet iedereen in Apeldoorn dat begrepen. Vrijdagavond 19 oktober zijn er nog geen honderd man naar de popzaal in Gigant gekomen om Fortunate Sons te horen. En dat is jammer.

Want The Fortunate Sons brengen een weergaloos eerbetoon aan Creedence Clearwater Revival. Stipt om 21.00 uur betreedt de band het podium. Een trio? Een trio. Maar CCR zelf was toch een kwartet? Jazeker, maar missen we de tweede gitarist? Niet echt. Helemaal niet echt. Echt helemaal niet.
Zanger en gitarist Toon Eppink laat zich niet verleiden tot oeverloos gitaargepiel. Dat siert hem. Alles staat ten dienste van de muziek, van de liedjes. En liedjes krijgen we. Een heleboel. Een fijn feest van herkenning.

Valt er iets te headbangen? Heel veel. En dat doe ik dan ook. Peter maakt prachtige foto’s.
Halverwege het concert roept Eppink het publiek op om mee te zingen met Have You Ever Seen The Rain? en om dichterbij het podium te komen. Dat gebeurt. Mensen dansen, mensen zingen mee. De avond is gered.
Een houthakkersbloes draagt Toon Eppink en de bassist niet. Alleen de drummer heeft wel iets geruits aan. Het maakt niet uit. Het is de muziek die vanavond spreekt.

De stem van Eppink lijkt op die van John Fogerty en dat, samen met het gitaargeluid, maakt dat we ons al snel wanen als waren we bij een origineel concert van de originele CCR. Bassist Marco Oonincx en drummer Ipo van Drooge leggen de solide basis voor al dit heerlijks. Hoogtepunten zijn de vertolkingen van Suzie Q, I Heard It Through The Grapevine en mijn persoonlijke favoriet I Put A Spell On You.
De ellende met dit soort concerten (en ook met de tijd waaruit de muziek komt) is dat het te snel is afgelopen. De onvermijdelijke toegift is Proud Mary, maar al gauw verandert het ritme en krijgen we Rockin’ All Over The World van Status Quo. Het volgende project van Toon Eppink? Ik zeg niets.

Ik zeg alleen dat als u ooit in de gelegenheid bent om Fortunate Sons live mee te maken, u zich die gelegenheid niet moet laten ontgaan. De band rockt! De band doet mooie oude tijden herleven! De band is een fijn feest van herkenning! En hoe!

Foto’s: Peter Vroon
Tekst en filmpjes: bazbo
Apeldoorn, oktober 2012

Filmpjes van het concert, linkjes naar YouTube: (De nummers zonder link zijn nog aan het uploaden)
01 Who’ll Stop The Rain
02 Sweet Hitch-Hiker
03 Suzie Q
04 Fortunate Son
05 Have You Ever Seen The Rain?
06 I Heard It Through The Grapevine
07 I Put A Spell On You
08 Up Around The Bend
09 Proud Mary + Rockin’ All Over The World

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Evenementen Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!