Geen vuurwerkverbod of vuurwerkvrije zones in Apeldoorn

Donderdag 5 juli 2018

Door Daniel van Harmelen

Geen vuurwerkvrije zones of vuurwerkverbod in de hele gemeente Apeldoorn. In antwoorden op vragen van D66 zegt het college van B en W daar niet over na te denken. ,,Er is geen aanleiding voor”.

Zo zou de overlast van vuurwerk in de gemeente Apeldoorn erg meevallen. Het aantal meldingen bij gemeente en politie is beperkt, er zijn nauwelijks incidenten en ongevallen en het schadebedrag door vuurwerk was bij de laatste jaarwisseling het laagste in 10 jaar. Vuurwerkvrije zones aanwijzen zou een te zwaar middel zijn voor een relatief klein probleem.

Daarnaast kost het teveel inzet van handhavers en de politie. Die inzet kan beter naar ‘Hotspots’ die door de gemeente aangewezen worden. ‘Hotspots’ zijn gebieden die tijdens de jaarwisseling extra aandacht krijgen van politie en handhavers.

Het college heeft wel oren naar de motie Dik-Faber en Den Boer waarin gemeentes meer wettelijke bevoegdheden krijgen om vuurwerkvrije zones te creëren. Het aanwijzen van vuurwerkvrije zones is nu nog ‘begrensd en kent een zware motiveringsplicht’. Een meerderheid steunde de motie. Ook het college is er blij mee. ,,Het vraagt om lokaal maatwerk, niet om een landelijk verbod”, zo staat in de beantwoording.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!