Gemeente Apeldoorn en deA zoeken hét zonnedak van 2020

Zondag 10 januari 2021

Door Amrutha Mol

Dit jaar is het derde jaar dat Energiecoöperatie deA samen met Taskforce Zonne-energie van de gemeente Apeldoorn op zoek gaan naar het beste zonnedak van 2020. Alle Apeldoorners met een zonnedak van meer dan 50 panelen kunnen zich aanmelden en maken kans op de Zonnedak Award 2020. Deze award zal gaan over alle zonnedaken die in 2020 zijn aangelegd. Dat waren er in 2020 al meer dan 22.000.

Zonnedaken bij bedrijven

Het initiatief voor de award is in 2018 gekomen om meer aandacht te genereren voor zonnedaken. Daarnaast wil de organisatie de bedrijven die een zonnedak hebben graag in het zonnetje zetten. “Het is belangrijk dat er meer zonnepanelen komen. Dit zorgt namelijk voor meer duurzame energie en dat is goed voor het milieu. We willen zonnepanelen echt onder de aandacht brengen en zichtbaar maken voor Apeldoorners”, zegt Gertine Wilders van Energiecoöperatie deA.

Anne ten Brummelhuis is blij dat de zonnedak-award 2020 georganiseerd wordt. “Er is best discussie over waar de duurzame energie moet worden opgewekt. Maar dat we alle mooie, grote daken in Apeldoorn zeker moeten benutten, is helder. Met de award zetten we bedrijven en organisaties die dit jaar zonnepanelen hebben geplaatst in het zonnetje en laten we zien wat er gebeurt. Er zijn echter nog steeds veel daken onbenut, bij deze de oproep om te kijken wat daar wel mogelijk is om samen zoveel mogelijk daken in Apeldoorn te voorzien van zonnepanelen.”

Jouw dak in de spotlight

Energiecoöperatie deA en de Taskforce Zonne-energie stellen een groslijst op van zonnedaken die in 2020 zijn gerealiseerd. “In 2018 en 2019 zijn zo’n 12.000 en 15.000 panelen in Apeldoorn op grote daken gerealiseerd. In 2020 staat de teller zover wij weten nu al op meer dan 15.000 panelen, maar waarschijnlijk is onze lijst nog niet compleet. Bij deze wil ik de oproep doen aan iedereen die dit jaar een zonnedak met meer dan 50 panelen heeft gerealiseerd om zich in te schrijven. Dan maak je automatisch kans op de Zonnedak Award 2020”, meldt Erik Vos, de initiatiefnemer van deze award.

Eerdere winnaars

Garage Bakker en bedrijf Gedizo zijn de winnaars van de Zonnedak Award in 2018 en 2019. Garage Bakker won de prijs voor het enthousiasme en de volharding om een zonnedak te realiseren en is daarmee een voorbeeld voor andere ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. Gedizo laat met 648 panelen zien dat ook in de dorpen rondom Apeldoorn er veel aandacht is voor verduurzaming.

Zonnedak aanmelden

In welke vorm de zonnedak-award deze editie wordt georganiseerd is met de coronamaatregelen nog onduidelijk, maar er zijn genoeg online mogelijkheden om er toch een mooie uitreiking van te maken. Je dak aanmelden kan via www.de-a.nl/zonnedakaward.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!