Gemeente Apeldoorn komt met oplossing woningnood

Maandag 17 april 2023

Door Kevin van Es

De zoektocht naar een woning is vandaag de dag te vergelijken met het zoeken naar een speld in een hooibaal. Het bouwen of plaatsen van een woning in de achtertuin is een stuk makkelijker geworden. Op deze manier hoopt de gemeente Apeldoorn de woningnood terug te dringen.

Dit is er toegestaan

Onder de toegestane woningen vallen onder andere: woonunits, tiny houses en (pré)mantelzorgwoningen, van maximaal 100m². Laatstgenoemde is een woning op het terrein van iemand die zorg nodig heeft. Er kleven een aantal voordelen aan de nieuwe regelgeving: zo wordt er op korte termijn iets gedaan aan het alsmaar groeiende woningtekort en wordt de doorstroming verbeterd als ouderen eerder hun woning verlaten. Het is ook gunstig voor jongeren omdat ze meer tijd hebben om een vaste woning te vinden vanuit hun tijdelijke woning. De stimulans voor het plaatsen van mantelzorgwoningen heeft een positief effect op de ouderenzorg omdat ouderen zo dicht bij huis verzorgd kunnen worden.

De voorwaarden

De nieuwe regels staan toe dat bijgebouwen verbouwd worden voor maximaal tien jaar bewoning in de tuin. Het wonen in de tuin is bedoeld voor familieleden in de 1e, 2e of 3e graad die bij elkaar op eigen erf willen wonen in de gemeente Apeldoorn. Om een tijdelijke woning te mogen bouwen moet een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Als aan alle eisen is voldaan, kan de bouw beginnen. Meer informatie over de voorwaarden van de beleidsregels ‘tijdelijke huisvesting’ is te vinden op de website van de gemeente Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!